X
 
 

Какви заплати получават учителите в Германия?

14088 9
photo of Какви заплати получават учителите в Германия?
Снимка: iStock
Учителите в Германия са едни от най-добре платените в Европа. В самата държава обаче техните доходи не са от най-високите. По колко получава един учител? И от какво зависи заплатата му?, разказва Deutsche Welle.

Учителската професия не е сред най-високоплатените в Германия. Актуалният "Атлас на заплатите" сочи, че най-много печелят лекарите, финансовите и борсовите експерти. Все пак, заплатите на германските учители са над средните за страната. Според портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица един учител в Германия получава брутна заплата между 2900 до 4626 евро на месец. Нивото на заплатата зависи от множество фактори - от професионалния опит, от вида на училището, трудовия договор и региона.

В първия учебен ден - 60 училища са в ремонт, не достигат учители

Стартира новата учебна година. Тази година 16-ти септември ще е празничен за 2400 училища в страната. Над 60 000 са първолаците, които ...

Учителските заплати в Германия (както в началния, така и в средния курс на училищата) са вторите най-високи след тези в Люксембург, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2017 г. (най-новите засега).

Изследването на организацията обхваща повече от 30 държави в света с пазарна икономика. Сред страните, които също плащат високи заплати на учителите, са Канада, САЩ, Австралия, Швейцария, Дания и Холандия. Най-ниски са учителските заплати в Литва, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Докладът на ОИСР дава следните данни: германските учители с 15-годишен трудов стаж са получавали в началния курс на обучение през 2017 година средно 70 700 долара годишно, в средния курс - около 76 800 долара, а в горния - 81 000 долара бруто, т.е. преди данъци.

Заплащането зависи от вида на трудовия договор

Какви пари получава един педагог в Германия зависи много от неговия трудов договор, казва за DW Оливер Брюхерт от най-големия синдикат в сферата на образованието в Германия - GEW. В това отношение германските учители могат да бъдат разделени на три групи - в първата влизат учителите, които имат статут на държавен служител. Преди години те бяха мнозинството в Германия, но в последно време ситуацията се променя.

Вълчев: Учителите трябва да вземат 120% над средното за страната

Учителската професия е съзидателна професия. Много професии ще изчезнат в бъдещето, но смятам, че учителската ще остане. Това заяви мин...

Във втората група са учителите, наети с договор. Размерът на техните заплати се определя от тарифно споразумение, като освен данъците, от дохода им се правят отчисления за пенсионно, социално и медицинско осигуряване. Заради всички удръжки наетите учители получават с около 20% по-малко от своите колеги държавни служители, разяснява Брюхерт.

Към третата група учители спадат онези, които са се преквалифицирали от други професии, или такива, които са изучавали педагогика като втора специалност. В момента училищата много усилено привличат подобни кадри от сферата на техническите и естествените науки, математиката и IT-сектора. Заради нарастващия дефицит на учители, училищата масово ги наемат на работа, но им плащат по-ниски заплати, отколкото на учителите от първите две групи.

Как се определя заплатата на учителите?

Тъй като в Германия образованието е в компетенциите на отделните федерални провинции, във всяка от тях действат различни правила. В Берлин, например, на новите учители вече не се дава статут на държавен служител. В Саксония е точно обратното: като мярка срещу недостига на персонал такъв статут получават всички учители, които отговарят на формалните изисквания.

Федералните провинции имат правото сами да определят размера на учителските заплати. По данни на GEW за 2017 г., начинаещите учители в началните училища на провинция Баден-Вюртемберг са получавали брутна заплата от около 3 533 евро на месец, докато тези в провинция Райнланд-Пфалц - само 3 192 евро бруто.

Новата учебна година започва с протест на учители

В навечерието на новата учебна година - учители готвят протест пред просветното ведомство. Повод за недоволството е наредба, която пред...

Но има и общи тенденции: в началното училище плащат по-малко, отколкото в средното; преподаваният предмет не играе роля за размера на заплатата; тя обаче се влияе от вида на училището - в гимназиите и професионалните училища учителският труд по правило се заплаща по-добре, отколкото в останалите видове учебни заведения.

Ако учителят е и класен ръководител, заместник-директор или е натоварен с други допълнителни функции, той получава и по-висока заплата. Преподавателите в Германия обаче не получават никакви допълнителни парични премии. "Всичко е строго регламентирано. Има ясни правила относно размера на заплатите. В частните училища, където учителите нямат статут на държавни служители, заплатите могат да бъдат доста по-високи, но и доста по-ниски от тези в държавните училища.

Пари и през ваканциите

Заплатите на учителите в държавните училища се изплащат без прекъсване през цялата година - включително и за периода на ваканциите. Става дума за 12-13 седмици на година. В някои частни училища обаче преподавателите са принудени да се регистрират като безработни през летните месеци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  №2, виждам, че добре смяташ и ако мислиш, че ще си на далавера, стани даскал, моето момче! Сега при тоя глад за учители, ако не си педагог, с едно "милиционерско" (т.е. кратичко) курсче си готов! И аре 1000 кинтрала за 648 часа труд!
 • Мутро-рекетьорите-чиновници 3 Мутро-рекетьорите-чиновници преди 2 месеца Профил на трол?
  Кой ще гарантира на учителите, че ако гласуват за БКП-ГЕРБ-ШАЙКАТА и БКП-българеещата се ДС-патриотарстваща мангасарска СГАН наистина ще се увеличат заплатите им?! Вече обещаваха увеличение на пенсиите, а на практика увеличиха заплатите на репресивния апарат (джандарите и фуражките)! Плюс разюздаха рушветчийската си партийноназначена бюрокрация, като и дадоха правото да си определя сама многохилад виж още ›› ни премии при пълен провал от дейността им! Както и със закон прехвърлят на данъкопладците дейности, за които се плащат заплати на чиновниците, като облагат данъкопладците с допълнителни рекетьорски такси, които чиновниците-търтеи-рекетьори си саморазпределят като допълнително материално стимулиране за нищо не правене и гавара с данъкопладците!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  В сравнение с факта че норматива на един учител е 648 часа за година - или 54 час на месец, а стартовата заплата е 950лв. Та това е повече от 3 пъти над средната работна заплата. А да не говорим че отпуската за всички е 20 работни дни +8 до 10 дни, а на учителите започва от 56 работни нагоре. Не е само това какви са резултатите от преподаването, някой проверява ли НЕ...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Основната заплата на старши учител/учител със стаж над 10 г/ е 950лв- следват доплащане за стаж и степени за квалификации, а после около 25% се удържат социални и здравни плащания. За тази год мин заплата е 560лв, средната брутна заплата/с години стаж и други доплащания по трудов договор/е 1200лв- за какъв троен размер на средната заплата са 960лв и ти какво против законната отпуска на учителите л виж още ›› и си- СПРИ АЛКОХОЛА И АКТИВНИТЕ СУБСТАНЦИИ- ИЗПЕКЛИ СА МОЗАКА ТИ.
  : 4 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  1. Нормативът на далеч не всички учители е 648 часа годишно; 2. Учителският труд включва подготовка за тези часове и страшно много време за административна работа и бумащина, особено след приемането на новия образователен закон и всички съпътсващи го стондорти; 3. Поради демографската катастрофа и малкият хорариум по редица предмети, много учители, особено в по-малките населени места са на непълен виж още ›› щат.
  : 1 !
 • българин 1 българин преди 2 месеца Профил на трол?
  На какво да вярва човек - "за 40-часова работна седмица един учител в Германия получава брутна заплата между 2900 до 4626 евро на месец.", 40 часова работна седмица за даскал - може би, "през 2017 година средно 70 700 долара годишно, в средния курс - около 76 800 долара, а в горния - 81 000 долара бруто" или средно 5310, т.е. средната заплата е по-висока от посочената максимална, нещо куца в сметк виж още ›› ите, къде са "до 4626" и 6083 или учителите в горния курс не са учители?!
 • ciklop50 1.1 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  Куца ти нещо в главата, нормално! Статията е написана да сравниш, /ако изобщо може/ със заплатите на нашите учители!?
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Пише преди данъците
  : 0 !
 • българин 1.3 българин преди 2 месеца Профил на трол?
  1.1 и 1.2, явно и вие сте чукчи, а както знаем още от соца чукчи писател, а не читател, ами четете внимателно статията и глупости не пишете, голям буламач е написаното, а за сравнение на заплатите и дума не може да става, но ако и даскалите са ниво, а те са, каквото е на останалите от "елита" и това им е много.
  : 2 !
Последно в Актуално