X
 
 

Какво да очакваме от изборите във Великобритания?

3557 0
Какво да очакваме от изборите във Великобритания?
Снимка: Gettyimages
Великобритания гласува в четвъртък (12 декември) на решаващи общи избори, които ще определят дали страната ще напусне Европейския съюз следващия месец или ще тръгне на обратно към отказ от Брекзит, пише АФП. Последните проучвания сочат голяма подкрепа за Консерваторите.

От това кой ще спечели зависи и съдбата на хиляди имигранти в страната, сред които и над 110 000 българи по данни на българското посолство. Какво могат да очакват те да се случи, обобщава БГНЕС.

Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК, без Великобритания

Новите 25 еврокомисари и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността бяха одобрени на днешното заседа...

Борис Джонсън печели

Премиерът Борис Джонсън свика изборите след спорове в рамките на неговата собствена Консервативна партия и със своите северноирландски съюзници за Brexit, заради които загуби контрола върху мнозинството в Камарата на общините. Проучванията на общественото мнение сочат, че Торите ще спечелят достатъчно депутати, за да постигнат раздялата си с ЕС чрез парламента навреме, за да може Великобритания да напусне в рамките на следващия срок за Brexit 31 януари.

Това би помогнало да се успокои ситуацията след години на сътресения, предизвикани от референдума през 2016 г. Това обаче не е краят на историята. Нищо няма да се промени веднага благодарение на преходния период, чиято цел е да улесни преминаването към ново икономическо и партньорство и сътрудничество в областта на сигурността с ЕС.

Великобритания ще има срок до 31 декември 2020 г. да сключи ново споразумение, което ще замени десетилетията на интеграция с най-близките й търговски партньори. Повечето независими експерти смятат, че няма достатъчно време. Според тях Лондон ще трябва да удължи преходния период, но Джонсън отрича, че това ще е необходимо.

Разделен парламент

Великобритания ще публикува доклада за руското влияние след изборите

Британското правителство ще публикува парламентарния доклад, в който се обяснява за руското влияние в политиката на Обединеното кралств...

Основната опозиционна Лейбъристка партия изостава в проучванията на общественото мнение, а малцина вярват, че може да спечели мнозинство, но би могла да си осигури достатъчно места, за да лиши Консерваторите от мнозинство. И тогава Джонсън, и лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин вероятно ще се състезават, за да се опитат да покажат, че могат да управляват с помощта на други по-малки партии.

Предшественикът на Джонсън, Тереза Мей сключи споразумение за управление с Партията на демократичните юнионисти на Северна Ирландия, когато тя не успя да получи мнозинство през 2017 г. Джонсън може да опита това отново, но Юнионистите се противопоставя на споразумението му за развод в ЕС, което излага на риск плана му за плавен Brexit следващия месец.

Лейбъристите заявиха, че ще се опитат да управляват сами, но Шотландската национална партия посочи, че може да има желание да подкрепи правителство, ръководено от Корбин. Цената ще бъде нов референдум за независимостта на Шотландия, след като Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство с 55% през 2014 година.

Второ гласуване за Brexit

Лейбъристите обещаха да предоговорят сделката за Брекзит на Джонсън и да я поставят на референдум в рамките на шест месеца след встъпването в длъжност. Корбин казва, че ще остане неутрален, но други членове на екипа му заявиха, че ще предприемат кампания за оставане в ЕС. Шотландската партия се противопоставя на Brexit, както и по-малките партии.

Борис Джонсън вероятно ще спечели предсрочните избори във Великобритания

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания ще бъдат спечелени от управляващата Консервативна партия на премиера Борис Джонсън...

Понастоящем проучванията показват, че британците остават разделени по отношение на Brexit, въпреки че балансът леко се измести в полза на оставането в ЕС в сравнение с 2016 г., когато за напускане гласуваха 52% от избирателите.

Джонсън и политиката към имигрантите

От Даунинг стрийт обявиха, че при победа на консерваторите след изборите ще бъде въведен тъй.нар. Австралиски визов режим - с три вида визи. Те ще разпределят желаещите да влязат в страната съответно на три групи: "изключителен талант", квалифицирани работници, за неквалифицирани работници - краткосрочни визи. Какви са особеностите за всеки вид разрешително можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Втората голяма промяна за чужденците във Великобритания, при победа на консервавторите, е, че те възнамеряват да повишат размера на медицинския данък за чужденците до 625 британски лири годишно от 2021 г. Предвижда се след Brexit той да обхване и гражданите на Европейския съюз, за които в момента няма никаква такса за включване в здравната система. Целта на планираната от правителството мярка е Обединеното кралство да може да покрие разходите на националната здравна система. От нея се очаква през 2021 г. в бюджета на Националната здравна служба да влязат 500 милиона паунда. Всичко за новите такси можете да намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители