Какво е останало от Мариупол: обиколка с руски военен конвой за журналисти

15700
Какво е останало от Мариупол: обиколка с руски военен конвой за журналисти
Снимка: Мариуполь сейчас / Telegram

Украинските войски един месец задържаха врага под Мариупол – руските части започнаха да навлизат в центъра на града едва на 24 март.

Обсадата на „Азовстал“, на чиято територия се защитаваха украинските военни, включително тези от полка „Азов“, продължи повече от два месеца. През това време руската армия всъщност унищожи Мариупол. Да припомним, че нейните самолети бомбардираха родилния дом и драматичния театър – един от символите на града.

Заводите „Илич“ и „Азовстал“, които осигуряваха работа на мнозинството от жителите на града, бяха унищожени. ВВС представя видео на Мариупол днес, като уточнява, че кадрите са на AFP.

Оксана от Мариупол сега работи в зоопарка. "Сутринта просто казаха: "Няма кой да дои кравите." Дойдох и започнах да доя кравите." Преди войната Оксана е работила като готвач в местен ресторант.

Елена преди нахлуването на руските войски в Украйна е преподавала в университета. "Работех в Приазовския държавен технически университет, много си харесвах работата. Много искам да го възстановят, за да продължи обучението, да получават децата ни образование." Елена е лишена от всичко, домът ѝ е разрушен и сега тя живее с дъщеря си.

"Нищо не ми остана, изгоря абсолютно всичко. Излязох със зимното яке от къщи, когато започна войната, и с ботушите. Ботушите се скъсаха. Всичко, което съм облякла, ми е дадено от съпричастни хора. Бих искала да живея в своя дом, в мирно време, да ходя на работа... да говоря с децата си. Извинете...", казва през сълзи Елена.

Окупационните власти организираха тур за чуждестранни журналисти по Мариупол (на видеото горе). Обиколката на журналистите е с руски военен ескорт и те не могат да идат никъде, ако не ги пуснат.

Наскоро прокремълското издание "Известия" публикува друго режисирано видео от „екскурзия“ на чуждестранни журналисти из завод „Илич“.

Седмиците бомбардировки са превърнали града в руини. От началото на март Мариупол беше в обсада без ток и храна. Преди войната тук са живеели повече от 400 000 души. От началото на войната стотици хиляди хора са избягали от града. Повече от 20 000, по данни на украинските власти, са загинали. Останалите имат малко надежди за бъдещето.

"На какво мога да се надявам, какво мога да кажа? Когато домът ти е разбит, животът ти е разбит. Какво мога да кажа? Нито работа, нито храна, нито вода. Когато с децата и внуците делихме лъжичката на две... А децата в родилните домове умираха от глад... Какво бъдеще? На нищо не се надявам!", разплаква се още една жителка на Мариупол.

Журналистите не били допуснати до срутения от руските бомбардировки комбинат "Азовстал" - символ на ожесточената украинска съпротива. Руската медия "Известия" обаче редовно пуска клипчета с нейния репортер на място.

Сергей е работил на "Азовстал" 30 години, а сега работи като пазач в зоопарка. В началото на войната му оставали само два месеца до пенсия. Сега той не знае дали ще я получи.

"Украинският народ не е мързелив. Ето, сега виждам, щом забравиха (престанаха) да стрелят, хората наизлязоха, изпълзяха от мазетата и всеки търси работа. Някои вече работят", обобщава той.

Мариупол е 90% разрушен, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. Руските власти казват, че планират да възстановят града и да го превърнат в морски курорт. Пристанището в Мариупол вече е разминирано и работи, казват от руското министерство на отбраната.

Украинските власти не са коментирали това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com