Какво идва за Германия след Меркел - никой не е доволен от изборните резултати

6504
Какво идва за Германия след Меркел - никой не е доволен от изборните резултати
Снимка: Getty Images/Guliver

Партията "Съюз 90 / Зелените" не успя да постигне своята "амбициозна цел" да стане водеща политическа сила в Германия след изборите за Бундестаг”, призна кандидатът на Зелените за канцлер Аналена Бербок късно снощи на живо в програмата "Berliner Runde", излъчена от каналите ARD и ZDF.

Според Бербок "Зелените" са далеч от изпълнението на тази цел. "Не можем просто да празнуваме днес. Искахме да станем управляваща партия и да реформираме тази страна. Искахме повече, но не го постигнахме - отчасти поради нашите собствени грешки в началото на предизборната кампания, и донякъде моите собствени грешки", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Гласуването в Германия започна, залозите текат

Германците гласуват днес в едни от най-непредсказуемите избори в неотдавнашната си история, с консерваторите на Ангела Меркел и левите ...

Бербок припомни, че партията има мисия: "Тази страна се нуждае от правителство за защита на климата". Според нея, "Зелените" са получили мандат да започнат промени в Германия, което тя възнамерява да направи със съпредседателя на партията Робърт Хабек по време на предварителните консултации за формирането на правителствена коалиция.

Междувременно ръководството на парламентарната фракция на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) поиска кадрови промени в блока в светлината на очертаващия се исторически най-лош резултат на парламентарните избори в Германия.

"Този резултат не трябва да се украсява. На път сме да загубим статута на партия на народа. Следователно не можем да продължим по този начин. Всичко трябва да се провери отново, това включва и ревизия на личния състав", каза заместник-председателят на фракцията Гита Конман пред T-online news след затварянето на секциите. 

"Сега имаме нужда от задълбочен анализ, по време на който трябва да си задаваме въпроси относно съдържанието /на посланията си/ и хората", каза на свой ред друга силна фигура в коалицията Яна Шимке.

Тръгва си най-влиятелната жена в Европа. Коя е Меркел?

Ангела Меркел прилича на сфинкс. Коя е тази жена? Въпреки че цели 16 години заема канцлерския пост, все още не може да се даде прост от...

Американският президент Джо Байдън реагира с изненада на резултатите от изборите в Германия. Журналисти попитаха Байдън, завръщащ се в Белия дом от уикенда, как гледа на резултатите от парламентарните избори в Германия. Президентът отговори, че все още не е запознат, но след като репортерите го информираха, че социалдемократите имат малка преднина, Байдън възкликна: "По дяволите, те са силни".

По предварителни данни от повече от половината области, обнародвани от Централната избирателна комисия на Федерална република Германия, Социалдемократическата партия на Германия /СДП/ води с 25,4%, блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюзи (ХДС/ХСС) е втори с 25,1%, а "Зелените" печелят 13,8%. Свободните демократи са с 11,2%, пета е "Алтернатива за Германия" с 10,6%, а "Левицата" все още печели по-малко от нужните за преминаване на пет процентната бариера - 4,2% от гласовете. В същото време тези предварителни данни все още не отразяват реалното разпределение на мандатите в Бундестага, тъй като не отчитат данните за всички избирателни райони и преизчисляването на гласовете, като се отчита разликата в резултатите за едномандатни избирателни райони.

Екзитполът на ZDF показва различни резултати: 26% за социалдемократите, 24,2% за ХДС/ХСС, 14,3% за Зелените, 11,5% за Свободните демократи, 10,6% за Алтернативата за Германия, 5% за левицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа