Какво лято очаква Урсула фон дер Лайен?

2133
Какво лято очаква Урсула фон дер Лайен?
Снимка: Европейски парламент

След като договори собственото си потвърждение като председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен сега трябва да събере екип от 27 държави, който да й помогне да управлява блока.

Бившият германски министър на отбраната ще се нуждае от цялото си политическо и дипломатическо умение, за да обедини комисия от различни страни и партии.

И тогава, през октомври, тя ще трябва да се върне в Европейския парламент, който едва одобри собствената ѝкоронация и да помоли да подкрепи назначенията ѝ.

Тя има цяло лято пред себе си. Ето някои от странностите, препятствията и предизвикателствата, които 60-годишната майка на седем деца трябва да договаря, пише в анализ АФП, преведен от БГНЕС, който гласи следното:

Ще има ли Брекзит?

Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, един ден, преди Фон дер Лайен да встъпи в длъжност, така че Брекзит не трябва да бъде проблем, нали?

Е, вероятно не, но британската политика е в хаос и остава несигурно дали предполагаемият премиер Борис Джонсън ще направи Брекзит.

Ако не го направи, новата Европейска комисия трябва да има 28 члена, поне за известно време, но не е ясно дали Лондон дори ще определи някой, който да заеме мястото си.

Още жени?

Фон дер Лайен ще бъде първата жена, която ще ръководи комисията, и обеща, че нейният екип ще отразява равенство 50:50 между мъжете и жените.

За тази цел тя е помолила държавите-членки да номинират както мъж, така и жена за своето място, така че тя да избере балансиран набор от назначения.

Къде е спънката? Страните-членки изглежда са напълно игнорирали нейното искане и тези, които вече са обявили номинации, са изпратили само по едно име.

Същото се случи и когато мъжът-предшественик на Фон дер Лайен, Жан-Клод Юнкер, поиска балансирани двойни номинации през 2014 година.

Неговата комисия включва девет жени. Ще открие Фон дер Лайен повече?

Решението

На теория комисията е екипът на Фон дер Лайен, ратифициран от послушното центристко мнозинство в парламента.

На практика същият съвет на лидерите на държавите-членки на ЕС, които избраха германцката, също започнаха да номинират нейните комисари.

Холандският социалдемократ Франс Тимерманс беше заместник-председател в комисията Юнкер и той също ще бъде вицепрезидент на Фон дер Лайен.

Към него ще се присъедини датският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Тимерманс и Вестагер се радват на подкрепата на социалистическите и либералните групи в парламента, които трябва да бъдат успокоени, след като лидерите на ЕС ги отхвърлиха като кандидати за върховната длъжност.

Отиващия си от поста външен министър на Испания Жозеп Борел също ще бъде равен на тях като върховен представител за външните работи.

Военна плячка

Фон дер Лайен може да има повече свобода да раздава портфейли на другите комисари, но и тук националните столици се блъскат за най-престижните или мощни роли.

Франция е хвърлила око на търговията или на околната среда, която Холандия иска да защити. Италия е решена да превземе заетостта, индустрията или конкуренцията.

Изтокът се среща със Запада

По-новите членове на съюза, бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа, все по-настойчиво настояват да играят по-голяма роля в Брюксел, а Фон дер Лайен казва, че иска да помогне.

Управляващата партия в Полша, дясната популистка „Право и справедливост“, бързо заяви, че е предоставила гласовете, които осигуриха мнозинството на номинирания, когато беше одобрена във вторник.

Сега те, заедно с други повече или по-малко авторитарни гласове на изток, искат да бъдат чути.

Загърбените Зелени

Зелените проведоха добри европейски избори, увеличавайки броя на местата си в много северни и западни страни и много искат поне един пост в комисията.

Проблемът е, че те не контролират нито едно от националните правителства, които номинират 27-те имена, и отказаха да се присъединят към други проевропейци в гласуването за Фон дер Лайен.

Те присъстват в някои коалиционни правителства, но Дания подкрепя Вестагер, Люксембург избра социалдемократа Николас Шмид, а Финландия изпраща Юта Урпилайнен, социалист.

Може би Швеция ще помогне и ще избере Зелен? Или Белгия, ако тя образува правителство през следващите няколко седмици.

Кой друг?

Освен споменатите по-горе имена, определен брой други държави-членки са изпратили свои кандидати.

България подкрепя консервативната Мария Габриел, Естония иска либералът Кадри Симсон и Ирландия ще номинира отново сегашния комисар по земеделието Фил Хоган.

От Унгария приветствайте Ласло Трошчани, от Литва комисаря по финансите Валдис Домбровскис, от Австрия десноцентристът Йоханес Хан и социалдемократът от Словакия Марош Шефчович.

А Гърция изпраща познато лице, Маргаритис Шинас, бившият евродепутат, който беше говорител на отиващата си комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа