Какво не знаете за европейските избори - числа, влияние и тенденции

3962
Какво не знаете за европейските избори - числа, влияние и тенденции
Снимка: iStock/Guliver

Преди наближаващите избори за Европарламент си струва да се напомнят някои любопитни числа, свързани с избора и работата на европейските законодатели.

Имащи право на глас са 427 милиона души. По националните традиции във Великобритания и Холандия там вотът започва на 23 май. Повече гласоподаватели участват в демократичен вот само в Индия.

ЕК предупреди за опасност от дезинформация в кампанията за европейските избори

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова предупреди за организирана дезинформационна кампания в навечерието на изборите за Евр...

За отбелязване е, че избирателната активност в Евросъюза има трайна тенденция към намаляване – от първите директни избори през 1979 г., когато 62% от имащите право на глас са се възползвали от него.

Например при последния вот през 2014 г. в Белгия, където гласуването е задължително, пред урните са застанали 90% от имащите право на глас. За сметка на това в Словакия са се  „ударили в дъното“ - 13%.

Бъркотията идваща от Великобритания ще има ли, кога и какъв Brexit се отрази и на евровота. Беше пресметнато, че сега ще бъдат избирани 705 евродепутати. Заради Brexit отпадат 46 от местата за британци, а останалите 27 от британските места се поделят между останалите 27 страни-членки. Но сметката излезе крива и броят на евродепутатите остава 751.

Най-голямата страна в Евросъюза – Германия – разполага с 96 места.

Евродебат с патриотична нишка – Европа да е на равноправните нации

Кандидатите за евродепутати от "Атака", "Воля" и НФСБ Георги Димов, Веселин Марешки и Венцислав Тоцев изложиха своята визия относно бъд...

Раздадените на отделните страни места в Европарламента се нуждаят от различен брой избиратели, застанали зад един евродепутат, и се оказва, че малкото на брой места в малките страни увеличават тежестта на „джуджетата“.

Например един евродепутат в Кипър през 2014 г. се избираше с 20 000 гласа, докато в Белгия на евродепутатите от листата на германоговорящите им трябваше подкрепата на 12 000. Средно при вота през 2014 г. едно евродепутатско място се избираше с 240 000 гласа и представлява 550 000 регистрирани гласоподаватели.

Продължава оспорваната от някои среди политика на Европарламента да седи „на два стола“ - в Брюксел и Старсбург, както е записано в Европейския договор през 50-те години на миналия век. Евродепутатите и техните екипи всеки месец се местят от Брюксел в Страсбург за пленарни заседания. Което струва годишно около 114 млн. евро.

Макар че в ЕС езикът на всяка от страните-членки е официален, много от тях използват английския, за да стигнат до по-широка аудитория.

На Острова: Великобритания ще трябва да участва в изборите за ЕП

Великобритания ще трябва да участва в изборите за ЕП на 23 май, защото няма да успее да одобри сделката за Brexit преди това, заяви бри...

Предвид очакваната промяна в състава и броя на парламентарните групи след новия вот поради възхода на националисти си струва да се припомни, че за да се образува парламентарна група, трябва да са налице най-малко 25 евродепутати от поне една четвърт от страните членки, т.е. 7 от 28 по настоящия списък. Към този момент има девет групи, но се очакват размествания и промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа