Какво обеща Урсула фон дер Лайен, за да получи подкрепата на евродепутатите?

5588
Какво обеща Урсула фон дер Лайен, за да получи подкрепата на евродепутатите?
Снимка: Getty Images/Guliver

Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи многобройни социални, екологични и икономически реформи, опитвайки се да си осигури подкрепа от евродепутатите, които трябва да гласуват номинацията ѝ в Европарламента, предава Reuters.

За да спечели подкрепата на социалистите, фон дер Лайен обеща да подкрепи гарантирана минимална заплата за всички работници от ЕС и схема за обезщетения за безработица.

Българските евродепутати не виждат причини за оптимизъм за Урсула фон дер Лайен

В понеделник, 15 юли, по въпроса дали да подкрепят за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще заседава групата "Об...

Тя обеща на лидерите на социалистите и либералите фискалните правила на ЕС да се тълкуват по-гъвкаво и целта им да бъде по-благоприятна позиция за растеж в еврозоната. Тази позиция е в пълно противоречие с традиционната германска политика за фискални ограничения.

Германският кандидат настоя, че сегашното споразумение за Брекзит е "най-добрата и единствената възможна сделка за подредено оттегляне". Ако ѝ предложат основателни причини обаче, е склонна членството на Великобритания да бъде удължено след 31 октомври.

Утре следобед Фон дер Лайен ще бъде изслушана пред Европейския парламент в Страсбург, след което евродепутатите ще проведат дебати и ще гласуват тайно кандидатурата ѝ в 18 часа.

За да бъде избрана, тя се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство от 376 депутати, но и 2 гласа по-малко също ще ѝ бъдат достатъчни. Според дипломатически източници далеч не е сигурно, че нейната кандидатура ще ги събере.

Въпреки че друга голяма група в ЕП – тази на Зелените – показа, че няма да я подкрепи, Фон дер Лайен обеща да се стреми към намаляване на въглеродните емисии на ЕС с до 55% до 2030 г., което е с 15% повече от предишното ѝ предложение. Тя обеща и да разшири схемата за търговия с емисии на блока, което вероятно ще се хареса на либералите.

Неподготвена и неубедителна, Фон дер Лайен не успя да спечели подкрепа от евродепутатите

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се сблъска с вълна от скептицизъм при изслушванията си с еврод...

Фон дер Лайен обещава да въведе "квоти за баланс на пола в бордовете на компаниите" - политика, предложена от ЕК през 2012 г., и да въведе "правен инструмент, който гарантира, че всеки работник в съюза има справедлива минимална заплата, която му позволява достоен живот в държавата, в която живее".

Германският кандидат смята да приеме идеята на испанските социалисти за "данък върху въглеродните граници", за да подкрепи европейската индустрия.

Фон дер Лайен обеща и реформи в начина, по който ЕС следи за спазването на върховенството на закона в държавите-членки, което едва ли ще се приеме добре в Унгария и Полша, които от години са обвинявани от Брюксел в нарушаване на гражданските права.

Те обаче ще бъдат приветствани от проевропейски настроените социалисти и либерали, които изразиха съмнения за кандидатурата ѝ, приета като компромисна от европейските лидери, които саботираха номинацията на Франс Тимерманс заради сблъсъците му с властите във Варшава и Будапеща.

За да контрира обвиненията, че използваният от лидерите на ЕС метод за назначаването ѝ подкопава европейската демокрация, фон дер Лайен предложи да подобри процеса на избор на водещите кандидати.

Майка на 7 деца е новият кандидат за председател на ЕК

Германката Урсула фон дер Лайен, която е министър на отбраната на страната, е новият кандидат за председател на Европейската комисия. Н...

Тя обеща да подкрепи правото на законодателна инициатива за Европейския парламент, което би намалило изключителната власт на Комисията да предлага закони на ЕС. Германският кандидат обеща и преразглеждането на миграцията и външната политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа