Какво пише ЕК в доклада за върховенството на закона в България?

9055
Какво пише ЕК в доклада за върховенството на закона в България?
Снимка: Getty images/Guliver

Еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и по правосъдието Дидие Рейндерс обявиха първия доклад по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона за всяка страна членка на ЕС.

Одитът е приет от Колегиума на комисарите и разглежда по четири въпроса във всички 27 държави от ЕС: националните правосъдни системи, борбата с корупцията, плурализма и свободата на медиите и по-широк контрол и баланс. В някои страни има случаи, в които "се проверява устойчивостта на принципите на върховенството на закона", се казва в текста му.

България официално стана безспорен европейски шампион по корупция, сочи анализ на EU Observer

Новият инструмент на Брюксел заменя докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, които засягаха само България и Румъния.

Какво пише за България?

Документът съдържа и опасения, че съдебната независимост е изложена на риск в Унгария и Полша, в частност, но също така изброява и други „предизвикателства“ в България, Румъния, Хърватия и Словакия.

Вера Йоурова: Мониторингът над България продължава, включително и на свободата на словото

ЕК за правосъдието у нас - първи е проблемът Гешев

В одита за върховенството на закона за България на ЕК специално внимание има и относно главния прокурор: "Въпреки този напредък, в България съчетанието на правомощията и длъжността на главния прокурор оказва значително влияние, тъй като главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от който и да е прокурор, което не е било разгледано от съдия. Освен това той може да командирова прокурори до 3 месеца без тяхно съгласие и да им дава писмени указания, включително по отделни дела". Напомня се и колко трудно обвинител номер едно може да бъде свален от поста си - с квалифицирано мнозинство гласове във ВСС за предложение, което да бъде отправено към президента. И изрично се подчертава, че всички прокурори и следователи де факто са подчинени на главния прокурор, както и че правомощията му не са уникални за българската съдебна система, но има притеснения предвид комбинацията на тези правомощия с позицията на обвинител номер едно като член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Остава констатацията, че правосъдната реформа трябва да бъде завършена, като се вземе предвид становището на Венецианската комисия, по отношение на отчетността на главния прокурор.

В доклада се коментира предложението на правителството ръководителя на инспектората към Върховната касационна прокуратура, който да се избира от Прокурорската колегия, да поеме разследванията срещу главния прокурор и заместниците му. "Той би се ползвал с процесуална независимост от надзора върху разследване срещу главния прокурор и неговите заместници, но остава подчинен на главния прокурор в други сфери на дейност. Някои елементи от процедурата по назначаване и разследващите правомощия на „специалния прокурор“ предизвикаха опасения и би било важно законопроектът да отчита препоръките на Съвета на Европа", пише в доклада според Lex.bg. В доклада се добавя, че сега има "недостиг на възможности" главният прокурор и заместниците му да бъдат разследвани ефективно от криминална гледна точка - притеснение, което е изказвано не само от ЕК.

По отношение на борбата срещу корупцията в доклада се казва, че все още пред България стоят важни предизвикателства, преди страната на постигне сериозна репутация за безпристрастност, обективност и независимост на съдебните органи: "Необходим е сериозен брой на окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта".

Групата за мониторинг към ЕП пита Гешев разследва ли аудиозаписите и "къщата в Барселона"

Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК.

Споменат е "Апартаментгейт" и становището на КПКОНПИ, че замесените в имотния скандал не са в ситуация на конфликт на интереси. Отбелязва се още, че, въпреки наличието на правна рамка за конфликта на интереси, все още има опасения по отношение на лобирането, което на практика е нерегулирано, пише btv.

Свободата на медиите и заплахите срещу журналисти

Според информацията на Politico, в докладът се подчертава, че заплахите срещу журналисти също са особено притеснителни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания.

През септември – първи доклад на ЕК по новия механизъм за върховенство на закона в ЕС

Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде публикуван от Европейската комисия(ЕК) през септември, съобщи евр...

Основната констатация по темата в доклада: Липсата на прозрачност при собствеността на медиите и все по-чести заплахи и нападения срещу журналисти - физически и онлайн, свързани с техни публикации и това се прави под различна форма от всякакъв вид. За първи път в доклад за върховенството на закона официално се отчита състоянието на медиите в страните-членки, коментира БНР.

България се оказва, че собствеността на някои медии е директно свързана с политически действащи лица, дори и те самите да не ги притежават официално, се казва още в доклада.

Много журналисти определят политическата намеса в медиите като "нещо обичайно" и "широко практикувано", се добавя в документа.

Върховенство на закона срещу евросредства

Според проектодоклад, видян от Politico, там пише, че стандартите за върховенство на закона на ЕС са изправени пред „сериозни предизвикателства“ в някои страни-членки.

ЕК ще има право да лиши от глас в ЕС държави, в които няма върховенство на закона

Само ден след като премиерът Пламен Орешарски призна, че връщането на върховенството на закона и държавността в България е негова основ...

Първият по рода си доклад за върховенството на закона в ЕС идва в момент, когато институциите на евросъюза обсъждат как да обвържат стандартите за върховенство на закона с финансирането от ЕС в следващия седемгодишен бюджетен план на блока като допълнителен стимул за спазване на принципите на членство.

Politico: ЕС под кръстосан огън заради мекия си подход към българската корупция

В доклада е посочено, че Унгария и Полша - които вече са изправени пред така наречените дисциплинарни процедури по член 7 заради опасенията за върховенството на закона на ЕС - са предпазливи по отношение на всички мерки, които могат да ограничат достъпа им до пари в ЕС, и заплашиха да блокират бюджета и пакета за възстановяване на коронавирус, докато не са доволни от мерките за върховенство на закона.

Германското председателство на Съвета на ЕС изготви компромисен план за прекратяване на спора, който според критиците отслабва първоначалното предложение на Комисията.

Предложените мерки са "ново допълнение към нашия набор от инструменти за върховенство на закона, нов превантивен механизъм", каза Юрова във вторник, добавяйки, че "това запълва важна празнина, защото ни липсва инструмент, който би позволил да се идентифицират проблемите на ранен етап ... вече имаме процедури за нарушение, например имаме процес по член 7, но това са инструментите, които ни позволяват да реагираме, след като често е твърде късно."

Световни медии: Пари срещу законност? Вижте какво става в България!

Политическото лято на 2020 година беше горещо, пише “Евронюз” и отбелязва, че протестите в Унгария, както и тези в България...

„Когато става дума за нарушения на върховенството на закона, ЕК има ясната роля на защитник. Няма да се колебаем да започваме наказателни процедури и да продължаваме дискусиите по чл.7 (от Договора за ЕС, който определя действията при нарушаване на ценностите на общността – б.р.). Затова и се нуждаем от условия в Многогодишната финансова рамка (за ограничаване на европарите при нарушения – б.р.), за да се справяме с тези злоупотреби с върховенството на закона, които увреждат финансовите интереси на ЕС“, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова при представянето на доклад, цитирана от btv.

Какво предстои след обявяване на докладите?

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета на ЕС. След това еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне на обиколка из страните членки. После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

България е сред първите страни заедно с Белгия, Чехия, Дания и Естония.

Обсъждането на доклада за върховенството на закона в България от Съвета на ЕС ще е през ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа