Какво се крие зад решението на Путин да разположи ядрено оръжие в Беларус?

7011
Какво се крие зад решението на Путин да разположи ядрено оръжие в Беларус?
Снимка: Getty Images

Владимир Путин планира да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, от територията на която организира част от своята инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Когато руският президент използва думата "ядрен", светът обръща внимание и това изглежда е основната причина, поради която той го казва. Това пише в свой анализ CNN.

ЕС готви нови санкции, ако Русия разположи ядрени оръжия в Беларус

ЕС готви нови санкции, ако Русия разположи ядрени оръжия в Беларус

Както обикновено с Путин, светът трябва да чете дребния шрифт и да проверява контекста. Оръжията, които Путин планира да премести в Беларус, не са стратегически ядрени оръжия, онези гигантски междуконтинентални балистични ракети, които, ако бъдат изстреляни, могат да сложат край на живота на земята. Тактическите ядрени оръжия са по-малки, но мощни и могат да се използват на бойното поле. През последната година Путин заплашва с възможността за ядрена война, особено когато операцията му в Украйна се проваля.

Путин: Не създаваме военен съюз с Китай, САЩ и НАТО искат нова глобална ос

Русия и Китай не създават военен съюз, а сътрудничеството между техните въоръжени сили е "прозрачно". Това заяви руският президент Влад...

Това може да помогне да се разбере контекстът на изявлението на Путин. Той е човек с много проблеми в момента. Руските сили бомбардират украински градове от въздуха, но наземните им части просто не напредват. Освен няколко нови търговски споразумения с Китай, Путин не получи много от срещата си на върха с китайския лидер Си Дзинпин. Ако не друго, Русия сега изглежда младшият партньор на Китай. Отгоре на всичко дойде и заповедта за арест на Международния наказателен съд.

Заповедта за арест на Путин: ясен сигнал към руския елит

Какво обаче се крие зад решението за разполагане на ядрени ракети в Беларус? Руският президент обвинява Запада за решението си, като казва, че го е направил в отговор на това, че Обединеното кралство доставя на Украйна противотанкови боеприпаси, които съдържат обеднен уран. Това, по думите на Путин, е опасна ескалация. Великобритания отрича обвинението, като обяснява, че боеприпасите се използват само за конвенционални цели.

Путин казва, че Русия вече строи хранилище за тактически ядрени оръжия, което ще бъде готово до юли. Той обаче не посочи конкретна дата, на която ще пристигнат те. Нещо повече, отбелязва той, Русия вече разполага с 10 самолета, способни да носят ядрено оръжие, както и няколко ракетни системи с малък обсег на действие "Искандер", които могат да носят ядрено оръжие.

САЩ наложи нови санкции на Беларус

САЩ обявиха днес нови санкции срещу Беларус, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на финансите. ...

Германия реагира остро срещу решението на Путин за ядрени оръжия в Беларус

Показателно е, че руският лидер каза, че няма да прехвърли контрола върху тактическите ядрени оръжия на президента на Беларус Александър Лукашенко, който отдавна иска оръжията. Това изглежда странно на двама бивши американски дипломати, с които CNN разговаря. Лукашенко, посочват те, подписа споразумение през 1994 г. за отказ от стратегическите ядрени оръжия, които Беларус все още имаше в края на Студената война. Дипломат посочва, че оръжията ще трябва да се поддържат от руски сили, които ще бъдат постоянно разположени на беларуска земя, знак, че Лукашенко е още по-под контрола на Путин.

Администрацията на Байдън изглежда не е обезпокоена от изявлението на Путин. Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън казва, че САЩ следят последиците от изявлението на Путин, но добавя: „Не виждаме причина да коригираме нашата собствена стратегическа ядрена позиция, нито индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. Ние оставаме ангажирани с колективната отбрана на НАТО“.

САЩ: Няма признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие

И все пак преместването на руски тактически ядрени оръжия в Беларус ги приближава не само до Украйна, но и до Полша, Литва и Латвия, всички те съюзници в НАТО. Това повишава нивото на заплаха в Европа – нещо, което Путин очевидно възнамеряваше да направи.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Русия готви нови военни операции с ядрени оръжия, за да се "защити" от САЩ

В Русия подготвят нов тип военни операции с използване на ядрено оръжие, като твърдят, че това е за "защита от евентуална американска а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа