Какво се знае за руснаците, които воюват на страната на Украйна

3063
Какво се знае за руснаците, които воюват на страната на Украйна
Снимка: Getty images

Срещу Русия воюват не само украинци, но и руснаци. До момента се знае за две подразделения, сражаващи се в редиците на украинската армия, които са изцяло сформирани от граждани на Русия - т.нар. легион "Свободата на Русия" и "Руски доброволчески корпус".

Какво представляват двете руски структури в украинската армия

За съществуването на легиона "Свободата на Русия" се разбра в края на март, като твърденията бяха, че той включва пленени руски войници, решили да преминат на страната на Украйна, както и доброволци с руски паспорт.

Бившият депутат от Думата Иля Пономарьов, който представлява подразделението публично, казва пред ДВ, че то се състои от 500 души. Официално потвърждение на тази информация няма. Междувременно някои от бойците във формированието разкриха имената си - например бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Игор Волобуев.

Второто формирование, "Руският доброволчески корпус", съществува от август насам, казват пред ДВ неговите основатели. Един от тях, бизнесменът Денис Капустин, твърди, че корпусът се сражава вече повече от месец на страната на Украйна. Броят на бойците в корпуса се пази в тайна, но вероятно те са между 30 и 150 души.

Идеологията на подразделенията

В социалните мрежи "Руският доброволчески корпус" обявява, че неговите членове са етнически руснаци с дясно-консервативни възгледи. На бъдеща Русия те гледат като на държава за руснаците: "Искаме национална държава на руснаците на тези територии, които са изконно руски, отчитайки териториалната цялост на Украйна, Беларус и останалите съседни страни. Искаме да построим държава на руснаците, която да живее в мир с всички съседни народи", пише в мрежата боец под името "Кардинал".

Членовете на легиона "Свободата на Русия" не декларират публично политическите си възгледи. По думите на Иля Пономарьов подразделението е обединено единствено от идеята за противодействие на агресията.

Манипулираният народ: Защо руснаците вярват на Путин

Как работи пропагандната машина на Путин? Документалният филм на френската компания "Ligne de front" търси отговор на този въпрос, разк...

Лицата на подразделенията и тяхното финансиране

И двете руски военни формирования в украинската армия имат свое политическо представителство. "Руският доброволчески корпус" се е присъединил към новата организация "Граждански съвет". Нейният международен секретар Анастасия Сергеева заяви пред ДВ, че организацията обединява активисти от националните републики на Руската федерация, които поддържат правото на народите на самоопределение. Планира се издръжката на "Граждански съвет", набирането на нови бойци и тяхното обучение да бъде финансирано от частни дарители.

Политическият говорител на легиона "Свободата на Русия" Иля Пономарьов обяснява пред ДВ, че се занимава с политически разговори с представители на различни страни, както и с взаимодействието с медиите от името на формированието. За неговата текуща дейност се събират средства в криптовалута.

Как се набират бойците

Преди да започне да сътрудничи с "Граждански съвет", доброволческият корпус е приемал в редиците си само руснаци, които вече са се намирали зад граница. По техни думи много от тях след 2014 година са участвали в бойни действия на страната на Украйна в състава на полка "Азов". Сега с набирането на нови попълнения се заема "Граждански съвет", като ще бъдат приемани и хора, които се намират в Русия.

Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн

Районът около украинския град Бахмут в Донбас в момента е една от най-горещите точки на войната на Путин в Източна Украйна. Дъждовете, ...

Потенциалните доброволци могат да попълнят формуляр на сайта на Съвета или да изпратят мейл на криптиран акаунт. "Оттам нататък установяваме контакт чрез защитени системи", казва Сергеева, без да назовава подробности.

Както обяснява Алексей Арестович, съветник на шефа на кабинета на президента Зеленски, в легиона "Свободата на Русия" първоначално се записвали променили възгледите си руски военнопленници. Сега в подразделението се приемат и хора, намиращи се на територията на Русия. От тях се изисква да представят биографични данни, включително за това дали имат военен опит, както и снимки на личните им документи. Оттам нататък кандидатите се подлагат на тест с детектор на лъжата, както и на проверка от психологическа и атестационна комисия, бе съобщено на пресконференция на легиона през април.

След неуспешен опит да се обединят представителите на двете руски подразделения в украинската армия се отнасят с недоверие едни към други. Но не си отправят критики публично.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа