Какво точно съдържа новият план за прием за бежанци и мигранти срещу пари?

3282
Какво точно съдържа новият план за прием за бежанци и мигранти срещу пари?
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз ще обяви по-късно днес нови задължителни мерки за управление на миграционните потоци - един от спорните въпроси, който разделя блока от няколко години насам, предава BBC.

Новите предложения, подкрепени от Германия, ще предоставят финансиране за държавите членки в замяна на приемането на бежанци.

ЕС засилва натиска да се приемат мигранти и бежанци срещу пари

Европейският съюз (ЕС) готви нови, задължителни мерки за управление на миграцията, които ще поставят на изпитание единството на Блока к...

Пакетът от мерки ще се съсредоточи и върху въвеждането на механизми, чрез които държавите от блока ще могат споделят приемането на пристигащите мигранти на европейските брегове.

Напълно вероятно е новите предложения да срещнат опозиция от някои държави членки. Още по време на притока на мигранти и бежанци през 2015 г., главно през Италия и Гърция, 27-те държави не успяха да постигнат консенсус по въпроса за приемането им.

Италия и Гърция обвиниха по-богатите северни страни, че не са успели да направят достатъчно, като редица държави от ЦИЕ открито се съпротивиха на идеята да приемат задължителна квота от мигранти.

Какво съдържа планът?

Така нареченият „Задължителен механизъм за солидарност“ ще задължи всяка държава членка да приеме определен брой бежанци в замяна на 10 000 евро (9 200 британски лири; 11 750 долара) за възрастен и 12 000 евро за непридружено дете. Държавите от ЕС, които не спазват мерките, могат да бъдат изправени пред съдебни действия и големи глоби.

ООН: Механизмите на ЕС за мигрантите не работят

Неотдавнашните събития в Гърция показаха, че настоящата система за бежанци и мигранти в Европейския съюз е неработеща и често има опуст...

Новият пакет, подкрепен най-силно от Германия и канцлера Ангела Меркел, беше предложен, след като пожари на гръцкия остров Лесбос оставиха над 12 000 мигранти и бежанци без подслон.

По-рано този месец Германия заяви, че десет европейски държави са се съгласили да приемат 400 непридружени непълнолетни, избягали от пожара в лагера "Мория". По-голямата част от тях ще бъдат приети от Германия и Франция.

Мерките, които ще бъдат обявени по-късно днес, се очаква да очертаят юридическа рамка за споделяне на мигрантските и бежански потоци в ЕС.

Въпреки че едно от предложенията се фокусира върху по-бързото обработване на документите на новопристигналите, сегашното правило, обвързващо убежището с първа държава на пристигане, като например Гърция, е малко вероятно да се промени.

Предвижда се и по-бързото връщане на мигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени със съдействието на трети страни извън ЕС, които също са засегнати от миграцията.

Хиляди протестираха в Германия в защита на бежанците

Хиляди излязоха по улиците на германските градове, призовавайки Европейския съюз да предприеме действия, помагайки на търсещите убежище...

Анита Бей Бундегаард от благотворителната организация „Спаси децата“ заяви, че плановете, обръщащи специално внимание към децата, са добра стъпка напред, но от организация се опасяват, че новите мерки „рискуват да повторят същия недостатъчен подход“, довел до пожара в "Мория" и по-ранни инциденти.

Същевременно Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ) излязоха със съвместно изявление, призоваващо за „наистина общ и принципен подход“ на европейските политики в областта на миграцията и търсещите убежище.

"Настоящият подход в ЕС е неприложим, несъстоятелен и често носи има опустошителни последици за хората", казаха от ООН,

Още за позицията им прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа