Камерън иска помощ от ЕС заради наводненията във Великобритания

15704
Камерън иска помощ от ЕС заради наводненията във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

За да се справи с небивалите наводнения във Великобритания, британският премиер Дейвид Камерън е поискал снощи финансова помощ от Европейския съюз, съобщава днес френският вестник "Фигаро".

"Парите, които ни трябват, за да се притечем на помощ на британските селски стопани, ще дойдат от бюджета на ЕС", уточнил Камерън, пише БГНЕС.

Вестник "Индипендънт" посочва, че не е ясно защо премиерът не се е обърнал към Фонда за солидарност, предназначен именно да помага за преодоляване на природни бедствия. "Може би защото министерството на финансите е наясно, че ако на страната бъде отпусната определена сума, тя ще бъде приспадната при евентуална необходимост идната година", посочва "Индипендънт".

"Фигаро" пък изказва изненада във връзка с това искане, защото ако през 2017 г. бъде преизбран, Дейвид Камерън ще организира референдум за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Днес той поднесе извинения на гражданите на кралствотоВеликобритания заради неспособността на неговото правителство да предвиди бедствието и да се справи с него. "Много съжалявам, че нашите усилия не бяха достатъчни за предотвратяване на страданията на много хора. Всички ние допускаме грешки и се учим от тях", заяви Камерън в Блекпул.

Премиерът и министърът на околната среда бяха подложени на остри критики от обществеността и медиите заради недостатъчните усилия за защита на населението още в началото на бедствието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа