Картонената кула на Путин

11459
Картонената кула на Путин
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

Когато Съветът за сигурност на Руската федерация заседава веднъж седмично в Москва, зрителите на държавната телевизия обикновено стават свидетели само на около 30 секунди от встъпителните думи на Владимир Путин. Останалата част от работата остава в тайна, описва АРД традиционното отразяване на събитието. По изключение обаче в петък бяха излъчени 10 минути от заседанието на органа, който съветва президента по въпросите на сигурността, отбраната и външната политика. Това е индикация за важността, която Москва придава на промяната в стратегията.

Забравил ли е Путин за войната?

"Досиетата Вулкан": тайните оръжия на Кремъл

В деня на руската инвазия в Украйна десетки хиляди сателитни модеми на украинския доставчик "Виасат" бяха блокирани. Очевидно това е би...

Владимир Путин е построил картонена кула под формата на нова концепция, дълга 42 страници - символ на руските фантазии за величие, коментира съдържанието ѝ t-online. Според медията лидерът на Кремъл вижда себе си в голяма геополитическа борба със Запада, като застъпник на многополюсния свят и глобалния мир. Изглежда, че руският президент е забравил за агресивната си война, тъй като Украйна е само маргинална нотка в новата доктрина. Само че Русия се вижда не като извършител, а като жертва.

Путин определи документа като актуализация и адаптация към днешните геополитически реалности. Той се различава значително от предишната концепция, приета през 2016-а година. По думите на външния министър Сергей Лавров промените на външнополитическата сцена видимо са се ускорили след началото на т. нар. "специална военна операция" в Украйна.

"Виждаме, че нашата сигурност и развитие са екзистенциално застрашени заради действията на неприятелски държави", заяви Лавров. САЩ са директно посочени като главен инициатор и пропагандатор на антируските действия. "Като цяло определяме политиката на Запада, насочена към пълното отслабване на Русия, като нов вид хибридна война", коментира още Лавров. Външният министър обеща да се реагира последователно, а ако е необходимо - и със сила на антируските усилия. Лавров предупреди и, че руските сили могат да бъдат използвани за отблъскване или предотвратяване на въоръжено нападение срещу страната и нейните съюзници.

"Пожелателно мислене"

Киев поръчва 100 бронирани машини от Полша

Украйна е поръчала 100 многофункционални бронирани машини Rosomak, които се произвеждат в Полша по финландски лиценз, съобщи днес полск...

Като алтернатива Русия се стреми към многополюсен световен ред, се казва в доктрината. Потенциалните Като стратегически партньори са Китай, Индия, държавите от АСЕАН, страните от ислямския свят, Африка, Латинска Америка и Карибите. "Руската федерация възнамерява да даде приоритет на елиминирането на господстващото положение на Съединените щати и други недружелюбни държави в световната политика", продължава кремълският документ. "Неприятелски държави" според него са 20 западни страни, включително САЩ, Германия, Великобритания, Полша, България. Това са държавите, наложили санкции срещу Русия и подкрепящи Украйна във военния конфликт.

Според t-online включването на Индия и Китай в списъка на партньорите на Москва е "пожелателно мислене от страна на Кремъл". Си Дзинпин наистина подкрепя Путин, но действа преди всичко от собствен интерес в областта на сигурността и се възползва от руската слабост. А Индия не проявява никаква склонност да заеме ясно страната на Москва. Делхи всъщност изобщо не желае да заема позиция, възползва се икономически от международната изолация на Русия и гледа на нея като на евтина бензиностанция, пише още изданието.

ОЩЕ: Путин с указ за нова външна политика: Запада е екзистенциална заплаха за Русия

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com