Каталуния "ще защити суверенитета" на парламента си

4455
Каталуния "ще защити суверенитета" на парламента си
Снимка: Getty Images/Guliver

Говорителят на каталунското правителство Карме Форкадел заяви, че местните власти са решени да „защитят суверенитета на каталунския парламент“, предава The Spain Report.

Изявлението идва в отговор на речта на испанския премиер Мариано Рахой, който по-рано съобщи, че Мадрид ще приложи чл. 155 от Конституцията на страната спрямо местното правителство.

Близо 1200 компании са напуснали Каталуния заради кризата с Мадрид

След изострянето на кризата между правителствата в Мадрид и Барселона 1185 компании са напуснали Каталуния и са регистрирали седалищата...

Форкадел обвини Испания, че е отговорила на призивите за диалог чрез ареста на двама от лидерите на движението за независимост, които бяха определени като „политически затворници“.

По думите на Форкадел „член 155 не им позволя да направят това, което се канят“ по отношение на автономния район, предаде Фокус.

„Решени сме да защитим суверенитета на каталунския парламент“, завърши обръщението си говорителят.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че смята да обсъди с парламента решението на Мадрид да отнеме независимостта на автономния регион. Регионалният лидер добави, че ще бъде взето адекватно решение като отговор на действията на испанското правителство.

„Ще обсъдя с Парламента опита да се ликвидира нашата демокрация“, каза Пучдемон, като заяви още, че според него задействането на член 155 спрямо Каталуния е „атака“ срещу автономния район.

Каталунците масово теглят парите си от банките в протест срещу преместването им

Каталунците масово теглят парите си от банките в протест срещу централното правителство в Мадрид и ръководствата на финансовите институ...

Той коментира, че испанското правителство е взело най-лошото си решение досега. Според Пучдемон испанското правителство „се е обявило незаконно за представител на каталунците“, което решение е направено, „игнорирайки волята на гражданите“ на областта.

Изданието "Конфиденсиал" съобщи, че лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон подготвя на 23 октомври едностранно провъзгласяване на независимостта.

Според вестника засега не е известно как точно ще бъде обявено скъсването с Испания. Не е изключено да бъде свикано извънредно заседание на регионалния парламент за "анализ на сегашната политическа ситуация".

Каталунските власти искат да провъзгласят независимост преди испанският Сенат (горната камара на парламента) да одобри мерките на централното правителство за ограничаване на самоуправлението на региона. Сенатът планира да стори това на 27 октомври.

Междувременно време около 450 000 души участват в демонстрация в Барселона с призива да бъдат освободени задържаните активисти на каталунската независимост Жорди Санчес и Жорди Куишарт, съобщи полицията в града.

В акцията взе участие и Пучдемон и други представители на регионалното правителство. Движещото се по един от централните булеварди на града шествие скандира „Свобода“ и „Независимост“.

Срещу двамата активисти се предявен обвинения в подстрекаване към метеж заради призивите им към каталунците да участваха в референдума за независимост на 1 октомври.

В същото време демонстрацията се провежда само часове, след като правителството в Мадрид задейства член 155 от конституцията за ограничаване на каталунската автономия. Централното правителство смята да разпусне каталунското правителство и да насрочи парламентарни избори в региона до половин година.

ЕС отказа да е посредник между Мадрид и Каталуния

Европейският съюз не вижда възможност да посредничи при преговорите между Мадрид и Каталуния във връзка със ситуацията около референдум...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа