Кибератаки в Европа: Откраднати са кодове за създаване на европейски зелени сертификати

6973
Кибератаки в Европа: Откраднати са кодове за създаване на европейски зелени сертификати
Снимка: iStock

Неизвестни лица са откраднали от компетентните органи в европейска държава електронните ключове, използвани за генериране на европейски зелен паспорт, съобщи италианската агенция ANSA.

Някои от ключовете са били публикувани и разпространени в интернет програми за създаване на фалшиви сертификати. Според квалифицирани италиански източници, вече е взето решение да се анулират всички пропуски, генерирани с тези ключове.

Владимир Сотиров: Държавните служители трябваше да са първи със зелен сертификат

Изключването на администрацията от задължителното прилагане на зелен сертификат не прави добро впечатление, каза по БНР д-р Владимир Со...

Планирани са и поредица от срещи на европейско равнище между всички технически заинтересовани страни за задълбочен анализ на ситуацията. Все още не е известен броят на откраднатите кодове, нито дали проблемът засяга и Италия, въпреки че разследването тече.

Кражбата на ключовете не е извършена в Италия. Първоначалните разследвания показаха, че не е имало компютърни атаки срещу Sogei - компанията за информационни технологии на Министерството на икономиката, която предоставя кодовете за генериране на зелени сертификати в Италия.

Следователно атаката може да е била извършена срещу подобна институция в друга европейска държава. Към момента, обаче, е потвърдено, че откраднатите ключове са анулирани и в резултат на това всички зелени пропуски, генерирани с тях, са невалидни.

От снощи в интернет се разпространява фалшиво удостоверение на името на Адолф Хитлер, роден на 1 януари 1900 г. При проверка с приложението "Verification C19" се оказва, че то е валидно. Удостоверението е публикувано в Twitter и в някои специализирани сайтове. Според уебсайта Zerozone.it историята е разкрита от потребителя Reversbrain, който вчера около 22:30 ч. публикува серия от туитове: "Мисля, че ключовете, използвани за подписване на цифровия сертификат Covid EU, поне в Италия, са изтекли по някакъв начин", пише той и приканва хората да сканират QR код с официалното италианско приложение.

Депутатите в пленарна зала само със зелен сертификат - позиция на зам.-здравен министър

Не виждам защо депутатите да са привилегировани. И за тях трябва да важи зеления сертификат т.е. да отиват в пленарна зала и присъствен...

Кодът всъщност се оказва валиден и наистина е даден на Адолф Хитлер. Ако изтичането на информацията се потвърди, това означава, че сертификатът EU Covid може да бъде фалшифициран от всеки, пише потребителят. Според уебсайта Zerozone сертификатът уж е издаден от френския орган "Cnam - Caisse Nationale d'Assurance Maladie" на 25 октомври 2021 г.

Друг фалшифициран, но валиден QR код, отново на името на Адолф Хитлер, роден на 1 януари 1930 г., показва компанията "Janssen - Cilag international" като производител на ваксината, прилагана в Полша от Centrum и Zdrowia. Изглежда, че всичко е тръгнало от дискусия в "RaidForum" - уеб пазар, който се е превърнал в място за обмен на изтекли данни, пише Zerozone, където се спекулира, че е възможно да е откраднат и частният ключ на полското правителство.

"На пръв поглед изглежда, че частните ключове, използвани за подписване на зелените пропуски - един вид печат, използван за валидиране на документите, са откраднати. Решението би било инверсия на тези ключове, което би обезсилило всички генерирани пропуски, и повторното им пускане в обращение", казва Стефано Занеро, професор по компютърна сигурност и криминалистика в Миланския политехнически университет.

Експертът допълва, че QR кодът може да бъде манипулиран по различни начини, дори ръчно от "недобросъвестен служител" по време на въвеждането на данни, но в този случай изглежда, че става въпрос по-скоро за промяна на частните криптографски ключове, които позволяват генерирането на валидни зелени пропуски. Въпреки че случаите в момента се отнасят до Франция и Полша, не можем да знаем мащаба на явлението, нито размера на щетите, защото ключовете може да са били откраднати и преди няколко месеца, уточнява Занеро. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа