Киев: Украйна няма ограничения да извършва удари срещу окупаторите в Крим

12674
Киев: Украйна няма ограничения да извършва удари срещу окупаторите в Крим
Снимка: Pixabay

Оръжията, предоставени на Украйна от Запада не могат да бъдат използвани на територията на Русия, но това не важи за временно окупирания Крим. Това заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в интервю за "Гласът на Америка".

„Имаме споразумение със Съединените щати, че няма да използваме оръжията, предоставени ни от САЩ и партньорите на територията на Руската федерация. Но ако говорим за деокупация на временно окупираните територии на Украйна, където се намира врагът, то за тях нямаме такива ограничения“, каза Резников.

Както отбелязват експерти от Института за изучаване на войната (ISW), изглежда, че Украйна не е използвала оръжията на западните си партньори по време на последните атаки срещу руските военни съоръжения в Крим. „Няма индикации, че украинските сили са използвали доставените от САЩ оръжия при последните удари в Крим и е малко вероятно да са го направили, тъй като целите са далеч извън обсега на осигурените от САЩ системи“, посочиха експертите. Те обаче подчертаха, че това не би противоречало на споразуменията със САЩ и Запада за неизползване на тези оръжия на територията на Русия, тъй като тук става въпрос за правото на Украйна да използва сила, за да си възвърне контрола над цялата си територия, включително тази, която й е отнета от Русия през 2014 г.

Според анализаторите атаките срещу руските позиции в Крим вероятно са част от съгласувана украинска контраофанзива, насочена към възстановяване на контрола над западния бряг на река Днепър.

Елитна украинска част стои зад взривовете в Крим, твърди източник от Киев

Елитна украинска част е отговорна за експлозиите в Крим от този вторник. Това твърди висш представител от Киев, цитиран от „Ню Йо...

Същевременно Москва изтъкна, че плановете на киевските власти да разрушат Кримския мост попадат под ударите на Наказателния кодекс на Русия. Това изявление направи в сряда, 17 август, Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Международния комитет на Съвета на федерацията.

Междувременно по Кримския мост продължават километричните задръствания от автомобили на отпътуващи руснаци, бягащи заради несигурната обстановка и взривовете на полуострова. Руските медии съобщават, че вчера, 16 август, рекордните 38 000 коли са пресекли Кримския мост, което се равнява на населението на цял град. Данни за огромния трафик, насочващ се от полуострова в посока към Русия, се трупат неизменно от няколко дни - дори още преди силните експлозии да разтърсят военното летище "Саки" и след това склада за боеприпаси при Джанкой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа