"Кликни, за да се молиш": Мобилното приложение за връзка с Папа Франциск

1755
"Кликни, за да се молиш": Мобилното приложение за връзка с Папа Франциск
Снимка: Getty Images / Guliver

Приложението "Кликни, за да се молиш" се подновява, съобщи Ватиканът, позволявайки на повече вярващи католици да "свържат молитвата си със света". Новата версия е пусната по повод откриването на Синода - световна асамблея на лидерите на Католическата църква на тема "Общение, участие и мисия", която се очаква да продължи до 2023 г.

Откакто се появи за първи път през 2016 г., приложението за социални мрежи е изтеглено от над 2,5 милиона души, като предлага ежедневни молитви и послания от папата, като същевременно позволява на потребителите да изпращат молитви на други хора.

"Кликни, за да се молиш 2.0" ще бъде пуснато на 1 ноември след тестов период на бета потребители, състоящи се от монаси и монахини от манастири по целия свят, съобщиха от Ватикана. Новата версия - налична на седем езика, предлага повече индивидуализация, като позволява на потребителите да задават дневен ред за планиране на молитвите, предоставя по-задълбочена информация за конкретни молитви, а също и връзки към одобрени от Ватикана външни инициативи като Tweeting with God.

"Идеята е да можем да го използваме (новото приложение) и да дадем инструмент на хората да се молят, да бъдат в общение", заяви пред АФП монсеньор Лусио Руис, секретар на Дикастерията за комуникация, която наблюдава цялата комуникационна мрежа на Светия престол. Запитан дали приложението е пуснато, за да се противодейства на намаляващата посещаемост на църквите на Запад, той отговори, че то "не е заместител на нещо".

"Това е разбиране на културата, четене и слушане, за да видим къде се намираме, за да можем да бъдем там", каза Руис. "Защото там, където са хората, трябва да бъде и Църквата."

Във вторник на страницата на общността на приложението бяха изброени множество молитви от цял свят със заглавия като "Моля, молете се за дъщеря ми", "Молитва за болната ми майка" и дори една "за моята кариера".

След като създаде профил, потребителят може да организира дневния си ред за молитва, като избира съдържание и задава известия и напомняния за молитва през деня.

От 1-ви октомври: Достъп до Ватикана само с Covid сертификат

От 1-ви октомври за влизане във Ватикана ще се изисква здравен сертификат, доказващ имунитет срещу Covid-19, предаде БНР. Жителите, ра...

"С Исус сутринта - Започнете деня си", гласи надписът в приложението за сутрешната молитва, докато вечерната молитва е под заглавието "Съзерцавай и почивай". Освен социалните мрежи Ватиканът разполага с множество традиционни медийни ресурси за разпространение на посланието на Църквата до 1,3 милиарда католици по света, включително официалния уебсайт на Светия престол, всекидневник и радио.

В Google Play Store повечето потребители дадоха на приложението пет звезди, въпреки че някои от тях посочиха проблеми, особено необходимостта от многократно влизане в системата. 84-годишният папа Франциск не е чужд на социалните мрежи - той има цели 19 милиона последователи в Туитър и 8,3 милиона в Инстаграм, както и висока толерантност към селфитата, и е признавал, че социалните мрежи могат да бъдат "възможност за насърчаване на срещата с другите".

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа