Кметът на Истанбул управлява икономическа сила като на цяла държава

10769
Кметът на Истанбул управлява икономическа сила като на цяла държава
Снимка: Getty Images

Отчитащ една трета от БВП на Турция, Истанбул има разнообразен и динамичен живот, независимо от текущите икономически проблеми, пред които е изправена Турция. Печелившият кандидат на неделните избори ще трябва да управлява икономическа сила, по-голяма от тази на много страни.

Хората от цяла Турция и не само те са затаили дъх, чакайки повторното гласуване за кмет на Истанбул, коментира в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Изборният ден в Истанбул приключи

Избирателните секции в Истанбул затвориха в 17 часа местно време (съвпада с българското) и това сложи край на кметските избори в града....

Време е да погледнем каква икономическа база ще управлява спечелилият кандидат. Дали Бинали Йълдирим, кандидатът на Народния алианс, или Екрем Имамоглу, кандидатът на Алианса на нацията, ще спечели изборите в Истанбул, някой от тях ще управляват икономика, представляваща една трета от брутния вътрешен продукт на Турция (БВП).

И двамата кандидати досега са направили редица икономически обещания, включително увеличаване на заетостта в града и предоставяне на субсидии за младежи и онези, които искат да се оженят, но работата им определено ще бъде повече от тази, тъй като Истанбул е икономическа сила, където различни сектори - финанси, туризъм, производство, строителство, недвижими имоти и услуги - оперират.

С 16 милиона души, което представлява почти 20% от общото население на Турция, Истанбул съставлява повече от 30% от турската икономика. Според данните от турския статистически институт (TurkStat) за 2017 г. икономиката на най-големия град в Турция се измерва с 970 млрд. лири (166,6 млрд. долара). Според данни за същата година брутният вътрешен продукт на Истанбул е по-голям от икономиките на Финландия, Египет, Португалия, Гърция или Катар. Доходът на глава от населението до 2017 г. е 65 000 турски лири, за разлика от дохода на глава от населението от 38 600 лири в останалата част от Турция.

Освен това първите 10 компании, включени в списъка на топ 500 турски компании, обявени от Истанбулската търговска камара, са базирани в Истанбул.

Данните на Камарите и стоковите борси в Турция (ТОВВ) показват, че тази година в Истанбул са създадени 12 489 фирми, а 1 987 фирми са закрити. През 2018 г. са създадени общо 34 000 фирми.

Ще загуби ли отново Ердоган в Истанбул?

Гласоподавателите в Истанбул отново са призовани на избори за кмет днес, 23 юни, след като вотът през март беше анулиран заради съмнени...

Индексът на промишлеността на Истанбул (PMI), обявен от Истанбулската индустриална камара на месечна база, достигна 47.1 пункта след 10-месечен спад. Инженерният PMI в Истанбул показва представянето на производствената индустрия в града. Данните са събрани от нови поръчки, фабрични поръчки, период на заетост и доставка и запаси. Индексът над 50 пункта показва подобрение в преработващата промишленост.

Недвижимите имоти са един от основните сектори, които захранват икономиката на Истанбул. По данни на TurkStat през миналия месец в Турция са били продадени 82 252 имота, с 31,3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Истанбул стана най-големият пазар за продажби на жилища с 15 895, а в града бяха продадени 78 433 през първите пет месеца на тази година.

Националната статистика сочи, че най-гъсто населеният град в страната, Истанбул, продължава да бъде най-добрият избор за чуждестранните купувачи. Продажбите на жилищни имоти на чужденци в града миналия месец се повишиха със 103% на годишна база до 1734, в сравнение с едва 854 през май миналата година.

Както и преди, Истанбул беше последван от ваканционния град Анталия, където през май чужденците са закупили около 850 къщи. След него са столицата Анкара с 216, Бурса със 187, Ялова със 136 и Мугла със 109 продадени единици.

Индексът на цените на жилищата, деклариран от Централната банка на Република Турция (CBRT), се е увеличил с 2.75% през май спрямо същия период на миналата година. Индексът на цените на жилищата в Истанбул водеше с повишение от 0.59% през май спрямо април и спадна с 2.02% в сравнение с май 2018 година.

Изпробват линията Бургас–Истанбул по море

Тестово плаване до турския град Инеада извърши днес скоростен катамаран. Той тръгна в 9 часа сутринта от Пристанище Бургас. За първото ...

Проучвания са установили, че доходите от туристическия сектор са с голямо значение за икономическия растеж и националния доход. Секторът на услугите, който обхваща туризма като икономическа дейност, осигурява близо една четвърт от турския БВП.

Според Глобалния индекс на градовете като дестинации на Mastercard за 2018 г. Истанбул е на осмо място в света сред най-посещаваните от чужди туристи градове. Последните данни на Министерството на културата и туризма показват, че броят на туристите, посещаващи Истанбул, е достигнал петгодишен връх в периода януари-април на 2019 година. За период от четири месеца мегаполисът край Босфора е бил постен от 4,3 млн. души, което е с 13% повече от същия период миналата година. За същия период броят на туристите, посетили цяла Турция, е 8,7 млн. души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа