Кои еврокомисари може да се провалят на изпита в ЕП?

4191
Кои еврокомисари може да се провалят на изпита в ЕП?
Снимка: БГНЕС

Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен, която започва работа на 1 ноември, ще бъдат изслушвани по 3 часа от евродепутатите, преди номинациите им да бъдат одобрени или не.

Някои от кандидатите за еврокомисари обаче може да срещнат трудности при изслушването - било във връзка с афери или по политически причини.

Ето кои са те:

Силви Гулар (либерал, Франция) – Вътрешен пазар

Обект на съдебно разследване по случая с фиктивните назначения за сътрудници на евродепутати от партията Демократично движение (Модем), което я принуди да подаде оставка от френското правителство, 54-годишната французойка бе разпитана от полицията същия ден, в който беше представена новата комисия.

Разследвана същевременно и от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), тя вече прие да възстанови на Европейския парламент сумата от 45 000 евро заради един от своите сътрудници.

Възможно е също да ѝ зададат въпроси, засягащи щедро платената ѝ работа за американски мозъчен център в течение на 2 години и половина, докато е била евродепутат. Изслушването ѝ е на 2 октомври.

Рована Плумб (социалдемократ, Румъния) – Транспорт

Бивш министър на околната среда, след това министър за европейските фондове, 59-годишната румънка бе обвинена, че е разработила правителствено решение в полза на компания, близка до бившия силен човек на левицата в страната ѝ – Ливиу Драгня, който е в затвора от май.

Проблемите пред новата ЕК - полски и унгарски

Кандидатът за еврокомисар на Полша Януш Войчеховски е разследван от Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) заради съмнения за ...

Румънският парламент обаче отказа през 2017 г. да ѝ отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото. Изслушването ѝ е на 2 октомври.

Дидие Рейндерс (либерал, Белгия) - Правосъдие и правова държава

Белгийското правосъдие е започнало предварително разследване по повод обвинения в корупция, отправени срещу него от бивш агент на белгийските разузнавателни служби.

Това предварително разследване цели да установи дали са събрани достатъчно материали, за да бъдат предадени на федералната прокуратура.

Стожер на белгийската политическа сцена, 61-годишният Дидие Рейндерс отхвърля твърденията, че е извършил нещо нередно. Изслушването му е на 2 октомври.

Фон дер Лайен обяви новия състав на Европейската комисия

Новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) подписа списъка с имената на кандидатите за комисари. Очаква се утре да обяви те...

Януш Войчеховски (Европа на нациите, Полша) – Земеделие

Член на Европейската сметна палата и бивш председател на сметната палата на страната си, 64-годишният бивш евродепутат се разследва от ОЛАФ заради "предполагаеми нарушения, свързани с възстановяване на пътни разходи".

Той се оправда с "административна грешка" и призна, че е възстановил на Европейския парламент 11 250 евро, щом разбрал, че "не достигат документи", оправдаващи пътните му разходи. Изслушването му е на 1 октомври.

Ласло Трочани (ЕНП, Унгария) – Политика за съседство и разширяване

63-годишният унгарец бе министър на правосъдието в правителството на Виктор Орбан, когато последният неведнъж беше упрекван за реформи, преценени като посегателство върху свободите и баланса на властите.

Мария Габриел ще е комисар за иновациите и младежта (ВИДЕО)

Мария Габриел ще е комисар, който отговаря за иновациите и младежта. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Припомняме,...

Бъдещият му пост обаче предвижда той да проверява зачитат ли страните кандидати основните човешки права. Изслушването му е на 1 октомври.

Жозеп Борел (социалист, Испания) – Върховен представител за външната политика и сигурността

Бившият председател на Европейския парламент (2004-2007 г.) е бил част от ръководството на енергийната групировка "Абенгоа".

Като неин член бе глобен миналата година с 30 000 евро за неправомерно използване на вътрешна информация – през 2015 г. e продал акции на дружеството малко преди то да обяви фалит.

Според два европейски източника европарламентът, преди да го изслуша, ще поиска уточнения за притежаваните от него дялове в различни предприятия. Изслушването му е на 7 октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа