Кои са основните кандидати за премиер на Великобритания?

6088
Кои са основните кандидати за премиер на Великобритания?
Снимка: Getty Images/Guliver

След като британският премиер Тереза Мей реши да обяви график за оттеглянето си, претендентите вече се борят за поста й.

Ето списък на основните и потенциални наследници:

Борис Джонсън

Бившият кмет на Лондон, "Борис" или "Бойо", потвърди, че "разбира се" ще участва във всяко едно предстоящо състезание за ръководния пост, изненадвайки малцина в Уестминстър.

Ключова фигура в кампанията за Брекзит през 2016 година, неговата кандидатура за висшия пост се провали, след като съюзникът му Майкъл Гоув оттегли подкрепата си в последната минута.

Мей назначи Джонсън за външен министър, но той бързо привлече вниманието по погрешни причини, включително и заради поредица от дипломатически гафове. Борис Джонсън стана все по-неудобен за правителствената стратегия за Брекзит, преди да подаде оставка през юли.

Харизматичен и популярен сред обикновените консерватори, той поддържа обществения си имидж, като пише ежеседмична статия във вестник The Daily Telegraph.

Но 54-годишният ексцентрик също спечели много врагове в партията си заради поведението си. Той се раздели с втората си съпруга през септември и има нова приятелка. Наскоро Джонсън отслабна и отряза русата си коса.

Джеръми Хънт

Външният министър подкрепи оставането в Европейския съюз на референдума през 2016 година, но беше изключително критичен към това, което той нарича "арогантен" подход, предприет от Брюксел.

Бивш бизнесмен, който говори свободно японски, той е последователен политик, оглавявайки Националната здравна служба в продължение на шест години по време на финансовата криза.

Хънт замени Джонсън като дипломат номер едно на Великобритания миналата година. Той е спокоен и внимателен, дори и под обстрел и критики, а постепенно неговата сила и влияние в кабинета нарастват.

52-годишният политик е дал сигнал, че има намерение да се кандидатира за премиер, и както и няколко други претенденти за поста, наскоро покани неделен вестник в дома си за интервю.

Доминик Рааб

Пламенен евроскептик с черен колан по карате, 45-годишният политик бързо се изкачи по министерската стълба след като се присъедини към правителството през 2015 година при бившия премиер Дейвид Камерън.

Той подкрепи Брекзит и беше назначен за министър на правосъдието в новия кабинет след референдума през 2016 година.

Рааб беше министър по Брекзит от юли до ноември 2018 година, когато се оттегли в знак на протест срещу сключената с ЕС сделка за напускане на Общността.

Оставайки извън правителството оттогава, той се води кампания през последните месеци, а според някои информации дори наема служители и дава интервюта на множество вестници.

Майкъл Гоув

Тереза Мей официално обяви, че подава оставка

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като председател на Консервативната партия на 7 ю...

Привърженикът на Брекзит Майкъл Гоув първоначално подкрепи кандидатурата на Борис Джонсън за премиерския пост през 2016 година, но в последния момент обяви намерението си да се кандидатира самият той, което доведе до загуба и на двамата.

"Каквато и да е харизмата, аз нямам такава", признава той за съревнованието за премиерския пост, в което социолози му отделят третото място.

Той беше назначен за министър на околната среда през юни 2017 година и остана в историята със серия от мерки в областта на екологичната политика.

Също толкова активен в предишния си съдебен и образователен опит, той е министър, който обича радикални нови политики.

След серия от оставки, 51-годишният е сред най-ревностните евроскептици, задържали се близо до правителствотона Тереза Мей.

Борис Джонсън е абсолютен лидер в борбата за премиерския пост във Великобритания

Бившият външен министър на Обединеното кралство Борис Джонсън е основният претендент за поста британски премиер след евентуалната остав...

Саджид Джавид

Бивш инвестиционен банкер и син на пакистански шофьор на автобус, 49-годишният Джавид е лицето на съвременната мултикултурна Великобритания.

В икономически либералното крило на Консервативната партия Джавид гласува Великобритания да остане в ЕС през 2016 година.

След като е назначен за министър на вътрешните работи през април 2018 година, той заслужи уважение към работата си след скандал във връзка с лечението на децата на карибските имигранти, известни като поколението на Windrush.

Неотдавна обаче в либералните кръгове той беше критикуван за лишаването от гражданство на тийнейджърка - майка, избягала от Великобритания, за да се присъедини към ИДИЛ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа