Кой кой е в новото руско правителство?

3294
Кой кой е в новото руско правителство?
Снимка: Getty Images/Guliver

На 21 януари Владимир Путин подписа указ „За структурата на федералните изпълнителни органи“. Премиерът Михаил Мишустин ще има девет заместници, включително един първи. Ето кои са главните фигури в новото руско правителство, според Медуза.ио.

Първи вицепремиер Андрей Белоусов

Белоусов е потомствен икономист. През 1990-те години работи в РАН,а през 2000-те в собствения му Център за макроикономически анализ и краткосрочно прогнозиране. През 2006 година става зам.-министър на икономиката, след две години е назначен от Путин на длъжността директор на департамента по икономика и финанси.

По инициатива на Путин Белоусов създава Агенция за стратегически инициативи, която се занимава с подобряването на инвестиционния климат в Русия. През 2012 става министър на икономическото развитие, но остава на поста само година.  През 2013 става помощник на президента. Белоусов е смятан за член на президентския екип - всички документи и икономически предложения, постъпващи към президента минават през Белоусов. Той е строг държавник и вярва в "кръга от врагове" около Русия. През 2014 година подкрепя присъединяването на Крим. Най-голямата му инициатива е изземването на свръхдоходите на металургичните нефтохимическите компании на обща стойност от 500 млрд. рубли. На следващия ден след предложението на Белоусов 9 от 14 компании губят общо 400 млрд. рубли на борсата, а самият Белоусов нарича бизнесмените от списъка,предалиписмото на медиите"глупаци" и "идиоти". срещу идеята му остро застава министерството на финансите. В крайна сметка идеята на Белоусов се променя до неузнаваемост - държавата не само, че не изземва доходите от компаниите, но и разглежда възможността да им отдели до 7 трилиони рубли за инвестиционни проекти. Вице-премьер — Марат Хуснулин.

Путин: Русия се нуждае от силна президентска власт

„Русия, с огромната си територия, с многото вероизповедания, с голям брой нации, народи, националности, живеещи в страната &ndash...

Вицепремиер — Марат Хуснулин

53-годишният вицепремиер започва кариерата си като лаборант. През 1990-те започва строителен бизнес. В периода от 2001 до 2010 година оглавява министерството на строителството в Татарстан. През есента на 2010 година кметът на Москва Сергей Собянин го кани в екипа си, където става зам.-кмет, отговарящ за строителството. Заедно с Хуснулин в Москва се преместват и колегите му от Татарстан-46 негови земляци заемат ръководни постове в държавните учреждения, свързани със строителство. Татарски компании стават едни от най-големите изпълнители на строителните проекти в Москва. 

Вицепремиер — Дмитрий Чернишенко

Чернишенко е близък приятел на премиера Мишустин от студентските му години. След завършването си работи като програмист, след което учредява студио за  компютърна графика, което се превръща в холдинга Media Arts Group . През 2005 продава дела си и напуска компанията, за да се заеме с организирането на зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 година.   След Олимпиадата за кратко оглавява инвестиционната компания Volga Group, назначен е и за президент на Континенталната хокейна лига, създадена по инициатива на Владимир Путин. През 2015 година е назначен за председател на "Газпром-медиа холдинг". 

Министър на икономическото развитие — Максим Решетников

Лозунги „Революция“ и „Не на диктатурата“ звучат срещу Путин в Москва

Повече от хиляда опозиционни активисти маршируваха в центъра на Москва в неделя, след като президентът Владимир Путин предложи да се из...

Заедно с Хуснулин Решетников е още един представител на Собянин в новото правителство. Той никога не е бил учен-икономист или банков инвеститор. Кариерата му е свързана с държавното управление в регионите, отговаряйки за бюджетното планиране. Автор е на инвестиционната стратегия на Москва за 2014 година. Отговарял е за реформата на уличната търговия, която се осъществи с премахването на търговските точки )"незаконни постройки" Обяснява необходимостта от реформата със желанието да подобри инвестиционния климат за бизнеса, благодарение на изчистването на града и въвеждането на ред. При управлението му е въведена система патентит за индивидуални предприемачи, а също са увеличени и данъците за собствениците на елитни жилища. През 2017 година е избран за губернатор на Пермския край. В същата година става член на "Единна Русия", а година по-късно влиза във висшия съвет на партията.

Министър на културата — Олга Любимова

Любимова е завършила православна гимназия, която сравнява с "лагер на Ал Кайда", заради което решава да не свързва живота си с църквата. Завършва журналистика и театрален факултет. По-късно започва работа  в информационната агенция към Руската православна църква. По думите ѝ преосмислянето и връщането към вярата е дошло, когато се е срещнала с патриарх Алексий  II.  През 2015 г. става съветник в департамента по кинематография към министерството на културата. Името ѝ се свързва със странни опити за цензура в руското кино. Филмът на Сергей Дворецки,попаднал в "списъка на позора" по решение на Любимова, получава награда в Кан и попада в късата листа за наградите Оскар.

Министър на просвещенето — Сергей Кравцов

Кравцов е с педагогическо образование, но цялата му кариера е свързана с административна работа. През последните години отговаря за матурите при учениците. 

Путин е против идеята за пожизнен мандат

Руският президент Владимир Путин е против идеята властта да се държи неограничено от лидера на страната, както е било по времето на Съв...

Министър на здравеопазването — Михаил Мурашко

Мурашко оглавява федералната служба по надзор в областта на здравеопазването от 2013 година. Той е акушер-гинеколог и е бил на ръководни длъжности в профилни медицински организации в Коми, а после става здравен министър на региона. През 2015 година е назначен за председател на руския здравен надзор. Тогава той нееднократно се изказва за допълнителни мерки за контрол над частния сектор. В началото на годината Мурашко се изказа за минимизиране на наказателното преследване на лекари.

Министър на цифровото развития, връзките и масовите комуникации — Максут Шадаев

За своите 40 години Шадаев е успял да работи, както в големи IT компании, така и на сериозни държавни постове, в това число и в министерството, което вече ръководи. Няколко години е работил в IBS , където стига до длъжността директор по развитието на бизнеса. По-късно става съветник на генералния директор на Научния изследователски институт "Восход", който не занимава с информатизацията на държавните органи и се контролира от министерството на масовите комуникации. През следващите няколко години е съветник на министъра.

Кой е новият руски премиер може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа