Кой ще спечели Нобеловата награда за мир?

2299
Кой ще спечели Нобеловата награда за мир?
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска шофьорка, народът на Хонконг, Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху, Алексей Навални или пък НАТО може да се окичи с “Нобел” за мир тази година. Наградата е възможно да бъде присъдена и на младата екоактивистка Грета Тунберг и вдъхновеното от нея движение “Петъци за бъдещето”, за да се подчертае връзката между вредите за околната среда и заплахата за мира, твърдят експерти пред Ройтерс. Победителят, който ще получи приза на стойност 1 милион долара, ще бъде обявен на 9 октомври, а връчването ще бъде през декември в Осло, пише 24 часа.

Интригата около Нобеловата награда за мир е най-голяма. Докато учените, номинирани за престижния приз в сферата на медицината или физиологията, химията и физиката, са знаменитости главно в тесния кръг на собствената си среда, то наградата за мир се дава на хора, за които цял свят говори. Предварително наддаване кипи и около “Нобела” за литература, но нищо не може да се сравни със спекулациите около най-високото отличие за мир. Според правилника на норвежкия Нобелов комитет, който определя името на лауреата за мир, имената на номинираните се държат в тайна в продължение на 50 години и само победителят става ясен на широката общественост. Никой обаче не може да попречи на онези, които номинират, да оповестят на кого са заложили и така изплуват някои имена – около дузина от десетки предложени.

Правителствата на САЩ, Сърбия и Косово са предложени за Нобелова награда за мир

Депутатът от Швеция Магнус Якобсон номинира правителствата на САЩ, Сърбия и Косово за Нобелова награда за мир за споразумението за норм...

Рекордът номинирани е през 2016 г. – цели 376 кандидати. Предложенията започват през септември и приключват до 1 февруари следващата година. Неслучайно точно сега се заговори за нови номинации – само за седмица стана ясно, че са предложени американският президент Доналд Тръмп, израелският премиер Бенямин Нетаняху, руският опозиционер Алексей Навални и лидерката на беларуската опозиция и съперничка на Лукашенко за президент Светлана Тихановска. Всички те обаче ще се състезават през 2021 година. Единствено Тръмп би могъл да се окаже евентуално в тазгодишната надпревара, ако някой го е номинирал в края на миналата или през януари тази година, но без да се разбере.

Според наблюдатели, фаворит за тазгодишното отличие, поне сред малкото имена, които са изтекли, е Грета Тунберг. Тя бе номинирана от трима норвежки и двама шведски депутати, а ако спечели, ще получи “Нобел” на същата възраст като пакистанката Малала Юсафзаи - най-младия лауреат досега. Сред другите известни кандидати през 2020 година са народът на Хонконг, НАТО, Джулиан Асандж, Челси Манинг и Едуард Сноудън, както и намиращата се в затвора саудитска активистка Лоуджан ал Хатлул. През 2014 г. тя попадна в ареста за шофиране на автомобил, но проправи пътя към правото на жените в Саудитска Арабия да шофират. Други възможни претенденти са “Репортери без граници”, германският канцлер Ангела Меркел и Световната здравна организация, но не е ясно дали са номинирани.

Знае се обаче, че списъкът с кандидати съдържа 318 имена – 211 на личности и 107 на организации. Историкът и автор на няколко книги за наградата Асле Свен смята, че шведката Тунберг, за която това е втора номинация в последните години, би била силен претендент след адските горски пожари по западното крайбрежие на САЩ и повишаващите се температури в Арктика. “Нито един човек не е направил повече от нея, за да привлече вниманието на света към промените в климата”, заяви Свен пред Ройтерс. От началото на пандемията Грета Тунберг бе принудена да ограничи дейността си, но преди дни обяви, че масовите акции се подновяват на 25 септември. “Има връзка между вредите за околната среда и нашия засилващ се проблем с пандемията”, смята и директорът на Стокхолмския институт за изследване на международния мир Дан Смит. НАТО пък е номинирана, защото според предложилите я предотвратява в продължение на десетилетия конфликти в света. Предлагането за “Нобел” за мир често пъти се превръща в подкрепа на определена политическа кауза.

Критикът на Кремъл Алексей Навални бе подкрепен за приза от група учени, щом се разкри, че е отровен с новичок и това силно изостри отношенията между Русия и Запада. Бившият шеф на Европейски съвет Доналд Туск пък предложи беларуските опозиционери Светлана Тихановска и съпруга ѝ блогър Сергей Тихановски, който е в затвора, да бъдат издигнати за наградата като силен сигнал в подкрепа на демократичното движение в Беларус.

Туск предложи да номинират Тихановская и нейния съпруг за Нобелова награда за мир

Европейският съюз да номинира Светлана Тихановская и нейния съпруг Сергей за Нобелова награда за мир. Това предложи бившият председател...

И Нетаняху, и Тръмп са кандидати за 2021 г. заради постигнатото споразумение между Израел и Обединените арабски емирства, което се разглежда като историческа стъпка към прекратяване на израело-арабския конфликт. Всъщност Тръмп получи номинацията от две различни места и за две различни постижения Норвежкият депутат от крайната десница Кристиян Тибринг-Йеде го издигна за мирното споразумение в Близкия изток. Номинация за Тръмп преди дни оповести и шведският депутат Магнус Якобсон за това, че успя да накара лидерите на Сърбия и Косово да седнат на една маса и да нормализират икономическите си връзки. Шансовете на настоящия стопанин на Белия дом да получи приза не са големи, смятат експерти, тъй като норвежкият Нобелов комитет трудно ще му прости, че извади САЩ от договора за ядрените оръжия със среден и малък обсег.

Американски медии твърдят, че всъщност не е трудно да бъде получена номинация за “Нобел” за мир. Оказа се, че право да номинират имат най-малко половин милион хора в света – това са членове на правителства и национални парламенти, шефове на институти за мир и международна политика, членове на съда в Хага, бивши носители на “Нобел”, университетски преподаватели, бивши членове на норвежкия Нобелов комитет и др. Този голям брой хора изповядват различни идеи и позиции, така че в историята се е стигало до невероятни парадокси. След отпадането на 50-годишната давност се оказа, че през 1939 година за “Нобел” за мир е бил номиниран Хитлер, но предложението бързо е било оттеглено, припомня Би Би Си. Два пъти за приза е бил номиниран и Сталин – през 1945 година веднага след края на Втората световна война и още веднъж през 1948 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа