Колко са българските деца, които живеят в друга страна от ЕС?

3761
Колко са българските деца, които живеят в друга страна от ЕС?
Снимка: община Банско

6,9 милиона деца в Европейския съюз(ЕС) не живеят в страната, от която произхождат, става ясно от изследване на ЕК, съобщи DW.

Колко български деца не живеят в България? И колко са децата от трети страни, живеещи в България?

Норвегия осъдена в Страсбург по две дела за взети деца на чужденци

Норвегия загуби две дела в Европейския съд за правата на човека, заведени от чуждестранни майки, чиито деца са били отнети от социалнит...

Около 7% от децата в Европейския съюз не живеят в държавата, от която произлизат. Това показва проучване на Центъра за знания в областта на миграцията и демографията към Европейската комисия. Първото място в тази класация се заема от Румъния: близо 600 000 деца от румънски произход живеят в друга страна от ЕС. На второ място е Полша с 240 000 деца. А трета е България: малко над 134 000 деца от български произход живеят в друга страна от Общността. Трите държави с най-многобройно население в ЕС - Франция, Германия и Италия, заемат съответно четвърто, пето и шесто място.

В ЕС живеят и много деца от трети страни. Техният брой е дори с близо 3 милиона по-висок, отколкото този на децата от ЕС, които не живеят в страната, от която произхождат. През последните години обаче се отчита по-сериозно покачване на вътрешноевропейската миграция. Въпреки бежанската криза, в периода 2014 - 2018 година вътрешноевропейската миграция (+35%) е нараснала два пъти повече в сравнение с тази от трети държави (+17%). През 2018 общият брой на децата в ЕС, които не са живеели в страната си по произход, е 6,9 милиона. През 2014 те са били 5,43 милиона. Децата от ЕС, живеещи в чужбина са 1,84 милиона. А тези от трети държави - 4,76 милиона.

Точното пресмятане на броя деца, живеещи "в чужбина", е трудно. Едни от най-прецизните данни са за тези деца, които са кандидатствали за бежански статут. Държавите са длъжни да предоставят информация за тях на европейската статистическа служба Евростат.

Ефектът от бежанската криза е видим в резултатите. През 2016 година в страните от ЕС са постъпили около 400 000 молби за убежище от деца под 18-годишна възраст. А през 2018 - около 185 000. Очаква се през 2019 броят им да намалее още повече. 60% от кандидатите за убежище в ЕС в периода 2015 - 2017 година идват от Афганистан, Сирия и Ирак, а 15% - от Балканите и Източна Европа.

Идея: Държавата да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас

„Държавата не само че не отнема деца от семействата им, тя винаги е търсила начини да ги подкрепя в отглеждането и възпитаването....

В Германия живеят най-много деца от трети страни - около 1,1 милиона през 2018 година. Най-малко деца от трети страни живеят в Словакия - 1782. В България живеят близо 10 300 деца, произхождащи от страни извън ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com