Командирът на "Азов" се свърза с жена си: къде са сега защитниците на Мариупол?

81968
Командирът на "Азов" се свърза с жена си: къде са сега защитниците на Мариупол?
Снимка: Стопкадър / АЗОВ - Маріуполь / Telegram

Командирът на батальона "Азов" Денис Прокопенко се е свързал със съпругата си. Боецът разказал, че украинските войници, които защитаваха Мариупол в „Азовстал“ близо три месеца, се намират в "задоволителни" условия.

Също така съпругата на военния казва, че бойците от батальона "Азов" не са подложени на насилие. Това съобщава The Guardian.

Отбелязва се, че телефонният разговор е бил кратък. В същото време съпругата на военния коментира, че не става ясно дали Прокопенко е говорил свободно при обаждането.

Русия ще разгледа възможност за замяна на кума на Путин за азовци

Русия ще проучи възможността за размяна на задържания лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук (известен кат...

"Той каза, че всичко е наред с него и попита как съм. Чух от други източници, че условията са повече или по-малко задоволителни", казва Екатерина Прокопенко.

Освен това съпругата на защитника на Мариупол допълва, че войниците са нахранени, а условията на задържане отговарят на нормалните изисквания.

"Хранят ги. Условията отговарят на изискванията и за този кратък период не са били подлагани на насилие. Разбира се, не знаем какво ще се случи след това, но в момента има трети страни - ООН и Червеният кръст, които контролират ситуацията“, добавя тя.

Повечето от ранените бойци на „Азов“ са държани в наказателна колония в село Еленовка в окупирания от Русия Донецк, но малка група тежко ранени бойци са в болница в град Новоазовск, в също в окупирания от Русия Донецк. Жената на Прокопенко казва, че доколкото ѝ е известно, никой от бойците не е бил отведен в Русия.

Напомняме, че след повече от 80 дни отбрана на Мариупол защитниците на града по заповед на командването на 16 май сложиха оръжие и напуснаха територията на „Азовстал“. Руското военно министерство тогава заяви, че Прокопенко е изведен от територията на завода в специален брониран автомобил. Защитниците са отведени в окупираните от Русия територии. След това Руската федерация обяви пълен контрол над "Азовстал", а в Украйна се надяват на размяната на бойците.

Шойгу докладва на Путин за приключването на операцията в "Азовстал"

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на руския президент Владимир Путин за приключването на операцията на завод "Азов...

Международният комитет на Червения кръст заяви, че няма да публикува информация за броя на украинските военнослужещи, изведени от „Азовстал“. Също така личните данни на украинските войници, които са на разположение на организацията, няма да бъдат озвучени. Според руската страна те са 2439 бойци от батальона „Азов“ и военнослужещи от ВСУ.

В същото време прокремълското издание „Известия“ показа предполагаем бункер на лидерите на полка „Азов“ в „Азовстал“, в който работят сапьори. 

Според кореспондента в откритото помещение са живеели заместник-командирът на "Азов" Святослав Паламар-Калина, командирът на 36-а бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Серхий Волински-Волина и командирът на "Азов" Денис Прокопенко-Редис, живеел в разкритите помещения. „Намерихме такава отделна стаичка, имаше вход със завеса, има много боеприпаси, кутии с гранати. Отиваме по-далеч - леговището на командира“, казва Трушнин.

Междувременно стана известно, че при изследване на територията на „Азовстал“ са били ранени четирима сапьори на ДНР. Руското министерство на отбраната по-рано показа как протича разминирането на завода.

Бойците от "Азовстал" са настанявани в затвори за изтезания

Украински военнопленници, включително от „Азовстал“, се прехвърлят в следствени арести в редица руски региони. Това съобщав...

След поемането на контрол върху завод „Азовстал“ руската армия ще бъде ангажирана с превземането на териториите на Донбас. Това заяви директорът на Центъра за комплексни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика на Националния изследователски университет, експертът на Руския съвет по международни отношения Василий Кашин.

„В Донбас все още има няколко сериозни мишени за руската армия и военните на ЛДНР, чието завземане може да отнеме месеци. В района на Луганск това са градовете Северодонецк, който е основен център на химическата индустрия в Украйна, и Лисичанск, на територията на който се намират въглищни мини“, каза Кашин пред РБК.

По думите му, в Донецката народна република (ДНР) такива градове са Краматорск и Славянск, където е развито тежкото машиностроене, както и Авдеевка. Тези територии не са такива "гигантски крепости" като Мариупол, но са силни граници, за превземането им ще са необходими сериозни усилия, отбелязва експертът. Според Кашин там има постоянни полеви укрепления, включително много бетонни съоръжения. Понякога битки се водят в градски райони, където промишлени и други съоръжения са подготвени за отбрана, казва той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Смъртно наказание? Какво ще се случи с бойците от "Азов"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа