Компанията, без която "Белене" не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване

15584
Компанията, без която "Белене" не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската компания "Росатом" отрече в страната да е имало ядрени инциденти след съобщенията за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений 106 в някои части на Русия. Най-голямата концентрация на изотопа е зесечена близо до ядреното съоръжение "Маяк" в Южен Урал.

"Не е имало инциденти в ядрената инфраструктура в Русия”, съобщи представител на "Росатом" за АФП.

Радиоактивен облак преминал над България, институциите успокояват, че замърсяване няма

Радиоактивен облак е преминал над Европа, включително и над България. За това съобщиха от Френския институт за ядрена безопасност. Спор...

Изявлението на "Росатом" идва, след като Руската метеорологична служба потвърди за "изключително висока" концентрация на радиоактивния изотоп рутений 106 в края на септември тази година и потвърди също докладите на европейски институции за замърсяване този месец.

"Пробите на радиоактивни аерозоли от станциите за наблюдение Аргаяш и Новогорни съдържат радиоизотоп Ru-106 между 25 септември и 1 октомври", каза "Росхидромет".

Най-голямата концентрация е регистрирана в Аргаяш – село в Челябински регион в Южен Урал, където има "изключително голямо" замърсяване с Ru-106, надхвърлящо нормата 986 пъти.

"Росхидромет" съобщи, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и впоследствие е стигнал до "всички европейски държави, като се започне от Италия и се продължи към Северна Европа" - от 29 септември нататък. "Росхидроатом" призна също, че в края на септември в началото на октомври са възникнали условия за активен пренос на въздушни маси и замърсяващи вещества от територията на Южен Урал в Средиземноморския район и после към Северна Европа. По-рано твърденията бяха, че подобно движение на въздушните маси не е имало.

Природозащитната организация "Грийнпийс" настоява за разследване за евентуално прикриване на злополука, пише британският The Guardian. Дори с отчитането на това, че наблюдаваната над Европа концентрация е малка под въздействието на радиацията са били подложени десетки милиони хора и при някои от тях със сигурност ще има проблеми със здравето. Хората, които са се намирали близо до мястото на инцидента със сигурност са по-силно облъчени, казва руският клон на "Грийнпийс".

МЗ: Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България

В последните дни се съобщава за регистрирано наличие през месец януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Се...

Официални становища

В средата на октомври "Росатом” публикува изявление, цитирано от руски медии, че "в проби от 25 септември до 7 октомври, включително в Южен Урал, не са открити следи от рутений 106, освен в Санкт Петербург", припомня БГНЕС.

На 9 ноември Френският институт за радиационна защита и ядрена сигурност (IRSN) разпространи доклад, в който се казва, че рутений 106 е бил открит във Франция между 27 септември и 13 октомври. Френският институт посочва, че източникът на замърсяване вероятно е инцидент някъде между река Волга и планината Урал и добави, че измерената в Европа концентрация не представлява опасност за здравето. Станция "Аргаяш" е на около 30 километра от съоръжението "Маяк", където през 1957 стана една от най-тежките ядрени катастрофи в историята. Днес в "Маяк" се преработва отработено ядрено гориво.

Рутений 106 е продукт на деленето на атомите в реактор и се използва също при някои медицински процедури. Рутений не се среща в природата.

IRSN изтъква, че източник на рутений 106 не може да е ядрен реактор, защото са открити и други радиоактивни елементи. Предположението е, че става дума за изпускане на инсталация, свързана с ядрения горивен цикъл или с производство на радиокативни материали.

Повишената радиация в Европа не е опасна за хората

От няколко седмици във въздуха над Европа се измерват завишени количества на радиоактивен йод 131. Германски специалисти подозират, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

"Всеки оцелява както може": Кулеба за призива на САЩ да не удрят руски енергийни обекти (ВИДЕО)

Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа