Комунистически шпионски скандал обърна с главата надолу британската политика

5255
Комунистически шпионски скандал обърна с главата надолу британската политика
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандал с дъх на комунизъм прикова вниманието на Великобритания и се превърна в основна тема в тамошните медии. Основата на скандала касае дали лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е предавал чувствителна информация на комунистически шпионин по времето на Студената война, когато Корбин е бил само депутат от лейбъристите.

По думите на Ян Саркоци, бивш агент на тайните служби на Чехословакия (бел. ред. – Чехия и Словакия се разделят след падането на Берлинската стена), Корбин му е предавал разузнавателна информация в периода 1986 – 1989 година, когато Саркоци е действал под прикритието на дипломат на британска територия. Самият Корбин обаче нарече това "фантазия” и видя в думите на чеха "клевети". Лидерът на лейбъристите, обаче, призна, че се е срещал със Саркоци през 1987 година – на чаша чай, както обясниха официално от Лейбъристката партия, но заяви, че не знаел, че чехът бил таен агент.

Голямата заблуда "Made in Britain"

Безсмислено е Великобритания да трансформира търговските споразумения на ЕС, ако не може да докаже, че износът й е произведен у дома. ...

Според разсекретени документи на чехословашкото правителство е имало три срещи между бъдещия председател на партията и чешкия агент като едната е целяла „засилването на взаимното признаване и задълбочаването на доверието“, твърди в. London Evening Standard, цитиран от Агенция "Фокус". Сегашният ръководител на чешките разузнавателни служби Светлана Птачникова разкри, че в архивите Корбин е бил приеман като потенциален контакт, но не е бил информатор. "Той не е бил таен сътрудник, работещ с чехословашкото разузнаване. Той е бил най-ниското равнище – личност, представляваща интерес", уточни тя.

Реакции

Веднага след излизането на информацията, британският премиер Тереза Мей поиска от Кобрин да обясни всичко и да е максимално открит. "Отговорността за миналите действия се пада на самите депутати. Смятам, че при подобни обвинения депутатите трябва да бъдат открити и прозрачни", заяви Мей.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън пък директно атакува Корбин и го обвини, че никога не е пазил интересите на Великобритания. "Той е симпатизирал и на терористи, на зловредни режими. Корбин се е срещал с чужди шпиони, което е национално предателство. Не може да му се има доверие", каза Уилямсън. Корбин не му остана длъжен и го посъветва да се съсредоточи върху работата си, а не върху "изцяло лъжливи и смешни клевети".

Великобритания обвини руската армия за кибератака, Кремъл отрича

От Великобритания обвиниха руската армия за миналогодишната кибератака “NotPetya”, която стартира в Украйна и Русия след ...

Според депутата от Консервативната партия Дейвид Морис парламентарната комисия по външните въпроси трябва да започне разследване. "Има силна основа за разследване. Това са сериозни и притеснителни обвинения, предвид това, че лидерът на опозицията иска да премахне ядрената ни програма, да намали отбранителните ни способности и националната ни сигурност", заяви той.

Вече се стигна и до заплахи за съдебни дела, след като вицепредседателят на консерваторите Бен Брадли публикува в Twitter коментар за Корбин. В коментара си Брадли посочва Корбин като "платен агент" на Чехословакия, но по-късно той го изтри, след като адвокат на лидера на лейбъристите го е заплашил със съд за клевета, информира The Independent.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски освободи посланика в Молдова, Олексий Данилов може да го замени

Литва: Нидерландия поставя Patriot по границите ни с Русия, за да ни защити

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа