Комунистически шпионски скандал обърна с главата надолу британската политика

5328
Комунистически шпионски скандал обърна с главата надолу британската политика
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандал с дъх на комунизъм прикова вниманието на Великобритания и се превърна в основна тема в тамошните медии. Основата на скандала касае дали лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е предавал чувствителна информация на комунистически шпионин по времето на Студената война, когато Корбин е бил само депутат от лейбъристите.

По думите на Ян Саркоци, бивш агент на тайните служби на Чехословакия (бел. ред. – Чехия и Словакия се разделят след падането на Берлинската стена), Корбин му е предавал разузнавателна информация в периода 1986 – 1989 година, когато Саркоци е действал под прикритието на дипломат на британска територия. Самият Корбин обаче нарече това "фантазия” и видя в думите на чеха "клевети". Лидерът на лейбъристите, обаче, призна, че се е срещал със Саркоци през 1987 година – на чаша чай, както обясниха официално от Лейбъристката партия, но заяви, че не знаел, че чехът бил таен агент.

Голямата заблуда "Made in Britain"

Безсмислено е Великобритания да трансформира търговските споразумения на ЕС, ако не може да докаже, че износът й е произведен у дома. ...

Според разсекретени документи на чехословашкото правителство е имало три срещи между бъдещия председател на партията и чешкия агент като едната е целяла „засилването на взаимното признаване и задълбочаването на доверието“, твърди в. London Evening Standard, цитиран от Агенция "Фокус". Сегашният ръководител на чешките разузнавателни служби Светлана Птачникова разкри, че в архивите Корбин е бил приеман като потенциален контакт, но не е бил информатор. "Той не е бил таен сътрудник, работещ с чехословашкото разузнаване. Той е бил най-ниското равнище – личност, представляваща интерес", уточни тя.

Реакции

Веднага след излизането на информацията, британският премиер Тереза Мей поиска от Кобрин да обясни всичко и да е максимално открит. "Отговорността за миналите действия се пада на самите депутати. Смятам, че при подобни обвинения депутатите трябва да бъдат открити и прозрачни", заяви Мей.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън пък директно атакува Корбин и го обвини, че никога не е пазил интересите на Великобритания. "Той е симпатизирал и на терористи, на зловредни режими. Корбин се е срещал с чужди шпиони, което е национално предателство. Не може да му се има доверие", каза Уилямсън. Корбин не му остана длъжен и го посъветва да се съсредоточи върху работата си, а не върху "изцяло лъжливи и смешни клевети".

Великобритания обвини руската армия за кибератака, Кремъл отрича

От Великобритания обвиниха руската армия за миналогодишната кибератака “NotPetya”, която стартира в Украйна и Русия след ...

Според депутата от Консервативната партия Дейвид Морис парламентарната комисия по външните въпроси трябва да започне разследване. "Има силна основа за разследване. Това са сериозни и притеснителни обвинения, предвид това, че лидерът на опозицията иска да премахне ядрената ни програма, да намали отбранителните ни способности и националната ни сигурност", заяви той.

Вече се стигна и до заплахи за съдебни дела, след като вицепредседателят на консерваторите Бен Брадли публикува в Twitter коментар за Корбин. В коментара си Брадли посочва Корбин като "платен агент" на Чехословакия, но по-късно той го изтри, след като адвокат на лидера на лейбъристите го е заплашил със съд за клевета, информира The Independent.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа