Консерваторът Марсело ди Соза спечели президентските избори в Португалия

2076
Консерваторът Марсело ди Соза спечели президентските избори в Португалия
Снимка: Getty Images / Guliver

Фаворитът на президентските избори в Португалия – консерваторът Марсело Ребелу ди Соза, спечели вота още на първия тур с 52% от гласовете. Това показват почти пълните резултати.

67-годишният преподавател по право спечели категорично пред съперника си Антониу Сампайо да Новоа, който получава 22,89% от гласовете, предаде "Фокус".

В Португалия се провеждат президентски избори с рекордните 10 кандидати

Португалците избират днес президент на страната сред рекорден брой кандидати – десет. Държавният глава в Португалия се избира с ...

Големият залог на президентските избори произтича от правомощията на държавния глава да разпуска парламента – важен инструмент в момент, в който социалистическото правителство разчита на несигурен алианс с радикалната левица.

"Искам да възстановя националното единство“, докато страната „излиза от дълбока икономическа и социална криза“, заяви Ди Соза и обеща да бъде „свободен и независим президент“.

Година и половина след излизането на Португалия от международната спасителна програма идването на власт на правителство на малцинството, което е подкрепено от Комунистическата партия и от Левия блок, раздели страната и породи опасения в Европа.

Широко известен дори извън политическия си лагер заради дейността си като телевизионен коментатор, Ди Соза проведе много лична кампания, без плакати и брошури, предпочитайки личния контакт с избирателите.

Неизвестност след свалянето на португалското правителство

След свалянето на дясното правителство в Португалия във вторник президентът на страната Анибал Каваку Силва трябва да реши дали ще даде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа