Конституционните промени на Путин - прощаване с бъдещето на Русия

4795
Конституционните промени на Путин - прощаване с бъдещето на Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Поправките в Конституцията ще привържат Русия още повече към миналото. От това се опасяван историкът, политологът и журналистът Сергей Медведев пред швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung.

"Властта не е заинтересована в спасяването на животи. Както по много други въпроси, тя се интересува само от себе си, от политическата стабилност. Това не е борба с пандемията, а преследване на собствените интереси. Това, че държавната власт въведе определени ограничения, но не предприе мерки за подкрепа на населението, както това се наблюдаваше на Запад, показва, че тя защитава само себе си и "своите", смята Медведев. 

Според него е напълно възможно да се разгърне катастрофа от регионален мащаб и това вече не може да се скрие: в Ингушетия и Дагестан. В тези традиционно патриархални структури на Кавказ съществува и проблемът в това, че хората не вярват в коронавируса. Има голямо недоверие към правителството. Хората смятат, че болестта е измислена от държавната власт, за да ги контролира и чипира, допълва още историкът. 

Песков: Резултатите от референдума са триумф за Путин

Кремъл счита за триумфални резултатите от референдума за поправките в Конституцията на Руската Федерация, предаде ТАСС, цитирана от аге...

"Държавата се основава на миналото. Русия няма бъдеще, само минало, казва още Медведев. Това  е същността на путинския завой. Гласуването за поправките в Конституцията е прощаване с бъдещето. Русия се консервира в средновековно, имперско състояние. Идеологията е  - предци, традиции, победа, велика държава, империя. Русия с лицето на Путин не може да се намери в съвременния свят", категоричен е Медведев.

По думите му в Русия има много голям дефицит на самосъзнание. Страната не е открила себе си след десетилетия преход от бивша империя към съвременна страна. И затова ръководството представя на населението удобна, добре опакована идеология, която е много актуална във връзка с култа на победата от 9 май. Според Сергей Медведев конституционната реформа е само за продължаването на властта на Путин, който иска да получи абсолютна свобода на действие. В коментар за възможността за сближаване на Русия с Европа Медведев казва:

"Това е възможно само след оттеглянето на Путин. Не мисля, че при Путин е възможно сближаване с Европа... Цивилизационно Русия е европейска страна. Тя никога няма да стане азиатска страна... В Русия има и ще има европейска класа. Ще има европейски градове с власт с европейска практика на властта. Но като цяло тази гигантска страна никога няма да бъде европейска."

Германското издание  Die Welt обръща внимание на редица нарушения на изборния процес. 

"По време на гласуването на поправките в Конституцията Владимир Путин получава желания резултат. Гласуването не съответства дори на привичните ниски стандарти. Щетите, нанесени на слабата руска демокрация са огромни не само, защото Путин ще може да управлява до края на живота си" пише изданието.  В статията се отбелязва, че импровизираните избирателни участъци са символ на процедура, която съдържа безпрецедентно сериозни нарушения на идеята за свободни избори. Последиците могат да превърнат, и без това, претърпялата щети руска демокрация, в изключително показно явление. 

Руснаците гласуваха огромно доверие на реформите на Путин

Руснаците подкрепиха с голямо мнозинство конституционните реформи, които ще позволят на президента Владимир Путин да разшири управление...

"В бъдеще в Русия, вероятно, ще гласуват, докато не бъде постигнат нужния резултат", прогнозира Die Welt . 

Френското издание Le Temps пише, че снимки показват как избиратели гласуват по два, дори по три пъти (по интернет, на хартия, в няколко избирателни секции). Видео показва как семейна двойка разбира, че техен роднина е гласувал за цялото семейство, дори от името на децата. Друго видео показва как двама сътрудници на милицията чупят ръката на журналист в една от избирателните секции в Санкт Петербург. 

Сутринта в последния ден от гласуването правителството изплати по 10 хил. рубли на всяко семейство с дете. Избирателни урни имаше в багажник на кола, на пън, без всякакви кабинки. Нито самото гласуване за поправките в Конституцията, нито процедурите по гласуването съответстват на руския избирателен кодекс, категорични са от френското издание. 

Според политолога Глеб Павлонски, който е работил за Владимир Путин през 2000-те години, настоятелният стремеж към плебисцит се обяснява с това, че "Путин чувства безпокойство в близкото си обкръжение. Той иска да се огради от него с друга легитимност. Той ще бъде избран от някакви народни избиратели, а не от граждани, а именно - веднага от целия народ."

Според информационния сайт Медуза.ио нарушенията по време на това гласуване могат да бъдат обобщени така:

Очаквано - масово руснаците подкрепят конституционните промени и Путин на власт до 2036 година

В полза на промените в Конституцията на Русия са гласували 77,93 %, а против са били 21,27 % от имащите право на глас, съобщи ЦИК след ...

Участие на ЦИК и на органите на властта в агитация за поправките в Конституцията;

Липса на правна база за провеждането на гласуването;

Неправомерни формулировки;

Принуждаване към участие в гласуването;

Фалшифициране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа