Координирана атака: И испанският премиер получил плик с взривно устройство

6045
Координирана атака: И испанският премиер получил плик с взривно устройство
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанските сили за сигурност откриха поредно предполагаемо взривно устройство, скрито в плик и изпратено до официална институция, само в рамките на два дни. В същото време премиерът Педро Санчес призна, че е получил подобно писмо преди седмица.

Получател на последния намерен плик е бил сателитен център на Европейския съюз, намиращ се във военновъздушната база в Торехон де Ардос край Мадрид. Това съобщи в четвъртък Министерството на отбраната на страната.

След като сканирали плика с рентген, служителите по сигурността на военновъздушните сили установили, че той съдържа "механизъм", се казва само в изявлението на министерството.

Според уебсайта на сателитния център - той подпомага общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС, като събира информация от космически разузнавателни устройства. През септември ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел определи тези системи като "очите на Европа". Центърът предоставя информация на Украйна.

След украинското посолство в Мадрид: И оръжейна компания от Испания получи плик с експлозиви

Оръжейна компания от испанския град Сарагоса, чиито оръжия се пращат в Украйна, получи плик с експлозиви по подобие на украинското посо...

Събитията от четвъртък се случват в момент, когато Министерството на вътрешните работи на Испания обяви, че на 24 ноември в кабинета на испанския премиер Педро Санчес е получено подобно писмо, съдържащо взривно устройство. То приличало на тези, пратени във военната база, в украинското посолство и в оръжейната компания Instalaza в Сарагоса. Информацията за получения плик от министър-председателя се оповестява публично за първи път днес, като е цитирана в "Ройтерс", "Гардиън" и други световни медии и агенции.

Този четвъртък сутринта службите за сигурност на Министерството на отбраната са открили още едно писмо с експлозив, адресирано до ведомството и по-конкретно - до неговия ръководител Маргарита Роблес. Извършени са превантивни детонации, за да не се унищожат следите.

Малко по-късно пък стана ясно, че е намерен подобен плик и в американското посолство в Мадрид. Така случаите стават общо 6.

Поне един от пакетите - този, изпратен до украинското посолство, съдържа малки метални топчета, подобни на шрапнели.

Сигурността около обществените и дипломатическите сгради ще бъде засилена, след като в страната бяха получени няколко писма-бомби, добавят от вътрешното министерство в Мадрид.

Украйна спешно засилва сигурността в посолствата си след бомбата в Испания

Украйна заяви, че ще засили сигурността във всичките си посолства в чужбина, след като служител на посолството в Мадрид днес беше ранен...

Припомняме, че вчера експлозия избухна в посолството на Украйна в испанската столица, като пострада сътрудник на посолството. Според ръководителя на украинската дипломатическа мисия Серхий Похорелцев писмото е било предназначено именно за него. Пликът породил подозрения у сътрудника и той го отворил в двора, след това чул кликане, веднага го хвърлил и после дошла експлозията, коментира още посланикът, добавяйки, че пострадалият е наранил ръката си.

Изданието El Periodico de Aragon пък съобщи, че оръжейната компания Instalaza в Сарагоса, чиито оръжия се пращат в Украйна, също е получила плик с експлозиви. Няма пострадали. Фирмата произвежда ракетни установки C90, които Мадрид праща на Киев, за да се бори срещу руската агресия.

Полицията разследва "проруски сектори" в Мадрид, част от членовете на които може да стоят зад бомбите, пише El Periodico. Акцията според изданието е свързана с военната подкрепа на Запада за Киев. Целта е да се провери връзката между няколкото случая от последните дни. Според първоначалните разследвания - във всички случаи взривното вещество е пиротехнически прах.

Според източници на El Periodico, близки до разследването, пакетите вероятно са с един и същ подател. Основната прилика е еднаквото пощенско клеймо в три от случаите. Пакетът от Мадрид, този от Сарагоса и пакетът от Торехон са с един и същ печат, придобит при една и съща покупка. Въпреки това проследяването в пощенската служба е много трудно, твърдят полицейски източници пред вестника.

Нападенията нямат последователност. Пакетите са открити в зависимост от работата на всяка институция, но са изпратени в един и същи ден тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа