Коронавирусът: Карантина в 11 селища в Италия

14370
Коронавирусът: Карантина в 11 селища в Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Първи сериозни забрани за движение заради коронавируса в Европа. Италия въведе "извънредни мерки" за справяне с разпространението на най-голямото огнище на новия коронавирус в Европа. Премиерът Джузепе Конте обяви аварийния план късно в събота, тъй като броят на случаите нарасна до 79, съобщава BBC.

Мерките

"В районите, считани за огнища, нито влизане, нито излизане няма да бъдат разрешени, освен специални изключения", заяви италианският премиер Джузепе Конте, като обяви също затваряне на предприятия и училища, и отмяната на обществени мероприятия. Основната територия е около Кодоньо, на 60 км от Милано.

Мерките бяха наложени, след като бяха потвърдени два смърни случая заради вируса в страната. 

Според плана няколко града в северните райони на Ломбадия и Венето са поставени под карантина. Около 50 000 души в тях са помолени от властите да не напускат домовете си.

Премиерът Джузепе Конте определи няколко горещи точки в Италия, от които вече е забранено влизането или излизането. Те са "зони на огнище". Движението от и към тях е позволено само след специално разрешение.

В тези северни райони всички училищни и спортни дейности са прекратени.

Спрени са и три футболни мача в Серия А, които трябва да се проведат в неделя, съобщи АФП. Мачовете между гостуващия за титлата Интер и Сампдория, Аталанта срещу Сасуоло и Хелас Верона срещу Каляри бяха отложени, за да се избегне разпространението на вируса с вече 79 потвърдени случая на болестта, отнела два живота в страната.

Полицията, а ако е необходимо и военните, ще имат правомощията да гарантират прилагането на правилата в северните части на Италия, подчерта премиерът.

Италианските власти се опасяват, че вирусът е надхвърлил изолираните групи от случаи в Ломбардия и Венето, което затруднява работата им по овладяването на кризата.

САЩ твърдят, че Русия пуска фалшиви новини за коронавируса

Служители на американското правителство заподозряха Русия, че разпространява фалшиви новини за коронавируса и по този начин пречи на ка...

"Вирусът е силно заразен и високорисков от гледна точка на предизвикване на болестта", каза шефът на здравеопазването в Ломбардия Джулио Галера.

В Европа

Новият коронавирус тръгна от китайската провинция Хубей миналата година, но вече се е разпространил в 26 страни, където са потвърдени повече от 1400 случая и 11 смъртни случая.

Според Световната здравна организация броят на хората, заразени с новия коронавирус извън Китай, в събота е достигнал 1 402. Данните са публикувани в ежедневния доклад на организацията, цитиран от РИА Новости.

Според СЗО броят на потвърдените случаи в света (извън КНР) за едно денонощие се е увеличил на 202-ма души.

Над 50 са вече заразените с коронавирус в Италия

Броят на заразените с коронавирус COVID-19 в Италия надхвърли 50 души. Това съобщи на пресконференция в Милано президентът на северноит...

Всички случаи на заразени извън КНР са регистрирани в 28 страни, докато през последните 24 часа вирусът се е разпространил в още две държави - Ливан и Израел. Общият брой на фаталните случаи е 11, още 3-ма души са починали за денонощието от COVID-19.

В Китай и... Африка

Китайските здравни власти съобщиха, че процентно намалява броя на смъртните случаи и на новите заразени от коронавируса. До момента са потвърдени около 76 392 случая в страната, в това число и 2 348 загинали от заразата.

Но извън Китай случаите без ясна връзка с тази страна или други потвърдени случаи продължават да нарастват, което предизвиква безпокойство от Световната здравна организация (СЗО).

Ръководителят на СЗО, д-р Тедрос Адханом Гебрейес, заяви, че най-голямото безпокойство в момента са държавите с по-слаборазвити здравни системи, особено в Африка.

Иран затваря всички учебни заведения в два града заради коронавируса

Иран ще затвори временно учебните заведения на територията на два града заради опасност от разпространение на коронавируса, предаде ТАС...

Южна Корея отчете най-голям брой потвърдени заболели след Китай и избухването на заразата на круизния кораб Diamond Princess край бреговете на Япония. В страната е починал четвърти човек и броят на потвърдените случаи е скочил до повече от 550, което е повече от 100 спрямо предния ден. Повечето случаи са свързани с болница и религиозна група в близост до югоизточния град Тегу.

Израел отказа да разреши на около 200 чужди граждани да се качат от самолет, пристигнал от Южна Корея, и ги изпрати обратно в Сеул. На борда имаше и 12 израелци, които властите поставиха под карантина.

Иран отчете пета по ред смърт от болестта и разпореди затварянето на училища, университети и културни центрове в 14 провинции

През януари СЗО обяви "глобална спешна ситуация" заради огнището на новия вирус, който причинява респираторно заболяване, наречено Covid-19.

Още за китайския вирус ЧЕТЕТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа