Коронавирусът увеличи спестяванията и сви разходите на европейците

4220
Коронавирусът увеличи спестяванията и сви разходите на европейците
Снимка: iStock

Пандемията от коронавирус е довела до безпрецедентно повишаване на спестяванията на домакинствата в цяла Европа през второто тримесечие на 2020 година. Това показват последните данни на Евростат, цитирани от 24 часа. Според тях тази тенденция върви паралелно с друга – силно свиване на разходите за крайно потребление.

Коефициентът на спестяване на домакинствата, който показва каква част от доходите на хората се оставят настрана, е стигнал през второто тримесечие на 2020 г. до 7% от доходите, което представлява рекордно увеличение от 3,5 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. От своя страна тези 7 процента също са рекордни – толкова висок дял на спестяванията не е имало дори в разгара на световната финансово-икономическа криза през 2008-2009 г. Най-високият процент спестявания, достиган тогава, е бил близо 4%. По време на възстановяването след това често този показател е бил дори под нулата.

Какво ни учи бизнесът за управлението на личните финанси?

Както в управление на финанси в бизнеса, така и в управление на лични финанси, за да се постигне устойчив успех се изисква добро познан...

Рязкото увеличение на спестяванията през второто тримесечие, когато мерките за социална изолация бяха най-силни, съвпада с рязкото намаляване на разходите за крайно потребление по същото време. Те са намалели с 1,7% в сравнение с предходното тримесечие. При тези разходи обаче няма рекорд - в средата на 2009 г. е било доста по-страшно и разходите на хората в ЕС са намалявали с по 4% всяко тримесечие. Данните са средни за целия ЕС, но Евростат все още не ги е събрал за всички държави-членки.

От тези, за които има информация, най-рязко увеличение на дела на спестяванията има в Словения, където техният ръст е 7,7 процентни пункта, Полша - 6,8 пункта, и Испания - 6,7 пункта. Най-нисък ръст, но все пак положителен, има в Швеция - 1,1 пункта, Чехия - 2 пункта, и Германия - 2,2 пункта.

Най-голямо намаление на разходите на домакинствата в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. се наблюдава в Италия (-6,4%), Словения (-5,3%) и Испания (-5,2%). От друга страна, в шест държави членки разходите за индивидуално потребление на домакинствата се увеличават, като най-големият ръст е в Полша (+5,1%) и Чехия (+4,0%). България е сред страните, за които все още няма информация. Но данните на БНБ потвърждават същата тенденция – хората увеличават спестяванията си. След като през март станахме свидетели на първи спад на месечна база на новите депозити, т.е. тегленията заради пандемията от коронавирус бяха повече от внесените в банките пари, в последните три месеца трендът е обратен – хората внасят пари в банките, независимо че лихвите по депозитите са на исторически най-ниските си нива.

През април домакинствата добавиха 560 млн. лв. към влоговете си, а за май и юни сумите възлязоха съответно на 142 и 234 млн. лв. Общо през второто тримесечие беше отчетен ръст от 936 млн. лв. спрямо 543 млн. лв. за първото тримесечие на годината и 643 млн. лв. за второто тримесечие на 2019 г. В последните 12 месеца населението у нас е увеличило спестяванията си с 4,17 млрд. лв. Ръстът за последните 31 месеца възлиза на 10,7 млрд. лв., което прави близо по 346 млн. лв. средно на месец.

Пандемията се ускорява, над 19 милиона души вече са се срещнали с коронавируса

Над 19 милиона са вече регистрираните случаи на коронавирус по света. Това става ясно от данните на сайта Worldometers.info. 19 0...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа