Коронавирусът: В Китай има по-малко починали, появиха се нови случаи в Европа, включително Румъния

9609
Коронавирусът: В Китай има по-малко починали, появиха се нови случаи в Европа, включително Румъния
Снимка: Getty Images/Guliver

Само 29 починали от епидемията с коронавирус има в Китай за последното денонощие, което е най-малкият брой от почти един месец насам. Броят на новозаразените обаче леко се увеличи, с 2358 нови потенциални случая, а общо потвърдените са 78 497 души.

Според последната засега официална статистика, 32 495 души в Китай са прекарали успешно заразата и са оздравели. 8 3346 случая пък се считат за сериозни.

В същото време Южна Корея обяви 334 нови случая на заразяване, с което общият брой на болните в страната достигна 1595 души. Това е най-големият брой заразени извън Китай, откъдето започна заразата.

За последните 24 часа в Южна Корея няма починали от коронавируса, съобщи Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Сеул, цитиран от АФП. Общият брой починали в страната е 13.

В Иран официално потвърдените случаи са 139. Там 19 души са починали.

В Европа, официално беше потвърден първи случай на заболяването в Румъния, както и в Грузия, също и в Норвегия.

Хорациу Молдован, заместник-министър на здравеопазването на Румъния каза снощи, че официално е регистриран първия случай на болен от коронавирус в северната ни съседка, предаде БГНЕС.

"Положителен резултат от теста за коронавирус беше получен в института "Матея Балса" в Букурещ. Това е пациент от окръг Гор", каза Молдован в ефира на телевизионния канал "Антена 3". Пациентът е в добро здравословно състояние, не показва симптоми и ще бъде преместен в инфекциозна болница в Букурещ.

Румънското външно министерство заяви във вторник, че италиански гражданин, пребивавал в страната от 18 до 22 февруари, е бил диагностициран коронавирус при завръщането си у дома. Представител на Министерството на здравеопазването каза, че пациентът преди това е бил под карантина. Той е бил един от онези, които са имали контакт със заразения италиански гражданин по време на посещението му в Румъния.

Други седем души, които са живеели на същото място със заразения, са дали отрицателни проби за вируса, но въпреки всичко ще прекарат 14-дневна карантина като превантивна мярка.

ПОЛЕЗНО за коронавируса I

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. Паниката не помага!(ПОДРОБНОСТИ) По-добре е да използвате времето си и д...

В Норвегия болният е човек, завърнал се от Китай. Заразеният се завърнал в края на миналата седмица, но изглеждал здрав. В момента пациентът е у дома в изолация.

В Грузия, има потвърждение за болен грузинец, дошъл в страната след пътуване в Иран, през Азербайджан, каза министърът на здравеопазването Екатерина Тикарадзе на извънредна пресконференция. 

Тикаридзе отбеляза, че няма причина за паника, пациентът е в бокс отделението на болницата и вероятността от по-нататъшно разпространение на вируса от лечебното заведение е минимална. Страната е в състояние да преодолее вируса.

Според директора на Националния център за контрол на заболяванията и общественото здраве на Грузия Амиран Гамкрелидзе, заразеният мъж практически не е бил на територията на страната, тъй като е откаран в болницата директно от грузинско-азербайджанската граница. Всички хора, които са били в контакт с него, бяха поставени под карантина в Азербайджан.

Междувременно в Италия болните са вече 453, смъртните случаи са 12, 19 души са по-сериозни, а 3 официално се считат за оздравели. Повече от половината от случаите – 258 - са в района на Ломбардия. Заразени има в 9 от 20-те региона на Италия.

Тръмп обвини медиите за начина на отразяване на проблема с коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще проведе късно днес пресконференция относно избухването на коронавируса. Американският лидер призна ...

Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана, който стана епицентър на огнището на коронавирус в Северна Италия, заяви, че един от служителите му е заразен и самият той ще прекара две седмици в карантина като предпазна мярка. Фотилио уточни, че става въпрос за негов близък сътрудник.

"За съжаление, нейните тестове се оказаха положителни, така че ние, работещите в един и същи екип, и аз и асистентите ми бяхме подложени на тестове също. Преди няколко минути резултатите дойдоха: добрата новина е, че все още не съм заразен с никаква инфекция, както и никой друг от изследваните. Така че, можем да продължим да работим и да се борим, за да спрем разпространението на този вирус", заяви губернаторът на Ломбардия.

Според него броят на заразените в Ломбардия и в цяла Италия не расте много рязко. "Днес носих маска като предпазна мярка и ще я нося в следващите дни. Ако ме видите така, не се обърквайте: все още съм аз", каза Фонтана, като сложи медицинска маска.

В Германия също има леко увеличение на разболелите се - 27 души, като 15 се считат за оздравели, а 2 са в критично състояние. Германският здравен министър Йенс Шпан обаче предупреди, че болестта навлиза в нова фаза - увеличават се случаите на хора, които не са ходили директно в Китай или Италия, а се заразяват от вече болни в Германия.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп увери, че властите на САЩ, ако е необходимо, са готови да адаптират методите си за борба с разпространението на новия коронавирус.

Проблемите от китайския коронавирус

Откровено казано, докато обмислях този материал, първоначално намерението ми беше да той да бъде построен на база ирония. На зверска ир...

"Благодарение на всичко, което направихме, нивото на заплаха за жителите на САЩ продължава да бъде много ниско. Готови сме да се адаптираме, да направим всичко необходимо, тъй като болестта се разпространява", каза още Тръмп. Според него, САЩ възнамеряват да отделят толкова допълнителни средства, колкото е необходимо за борба с разпространението на новия коронавирус.

"Готови сме да похарчим толкова, колкото е необходимо. Законодателите могат да правят каквото си поискат. Поискахме от Конгреса 2,5 милиарда долара за борба с коронавируса. Някои републиканци искат да осигурят 4 милиарда, а някои демократи - 8,5 милиарда", каза президентът. Той подчерта, че всички, освен един гражданин на САЩ, заразени с новия коронавирус, са в добро състояние.

"Нивото на разпространението на болестта у нас остава много ниско и тези хора се подобряват", каза той. "Имаме само 15 болни, прибрахме една група от Япония, защото те са американски граждани. Те са в карантина и също се подобряват", каза президентът. "Решихме, че е наша отговорност. Бяха общо 42 души", добави Тръмп. "Единият е доста болен, но се надявам да се възстанови. Останалите са в отлично състояние", подчерта президентът.

Тръмп каза още, че вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс ще координира усилията за борба с разпространението на новия коронавирус в страната.

По официална статистика, в САЩ болните са 60 души, излекувани са 6.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com