Коронавиурсът затвори Латвия до 11-ти януари

1555
Коронавиурсът затвори Латвия до 11-ти януари
Снимка: Getty Images/Guliver

Въведеното в Латвия извънредно положение (PE) във връзка с пандемията от коронавирус е удължено до 11.01.21 г. Решение е взето на съвместно заседание на правителството на републиката и Съвета за управление на кризи. Както министър-председателят Кришанис Каринс заяви пред репортери във вторник вечерта след срещата, ситуацията с разпространението на коронавирус в Латвия е изключително сериозна, във връзка с което правителството е принудено да удължи извънредното положение и да затегне ограниченията, за да намали контактите между хората и да прекъсне веригата на инфекцията.

„В същото време се връщаме към старата наредба, че „двама души трявба да стоят на разстояние 2 метра. Ограничаваме доколкото е възможно контактите между хората“, каза той. Латвийското правителство реши да засили и допълни съществуващите ограничения. Според решението на кабинета на министрите маските за лице отсега нататък трябва да се носят във всички стаи, включително на работното място, с изключение на дома. В Латвия също е забранено провеждането на частни събития. Хората могат да се срещат само в едно и също домакинство. Освен това, се въвеждат допълнителни ограничения за търговията и през почивните дни вече ще работят само магазини с основни стоки - хранителни магазини, магазини за хигиена и битови стоки, бензиностанции, аптеки.

Заради COVID-19 Латвия въвежда извънредно положение

От 9 до 29 ноември Латвия въвежда извънредно положение заради коронавируса. Решението е взето на проведеното днес заседание на правител...

Латвийското правителство реши да въведе засилен граничен контрол, така че всички влизащи в републиката да попълват електронни въпросници и да отговарят на изискванията за самоизолация, съобщава ТАСС. Затягането ще засегне и образователния сектор - учениците от 1-ви до 4-ти клас ще продължат да учат редовно, а от 5-ти до 6-ти клас ще преминат в дистанционен режим. Като взе предвид прогнозите за увеличаване броя на хоспитализираните пациенти с COVID-19, Министерският кабинет реши, че във всички болници в страната планираните услуги ще бъдат временно ограничени. В същото време, ще се предоставя спешна медицинска помощ, ще се извършват онкологични операции и животоспасяващи операции.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Латвия е регистриран на 02.03.20 г. От тогава в страната са идентифицирани 17 687 заразени, 210 от тях са починали, 1 806 пациенти са се възстановили и броят на хоспитализираните е достигнал критично ниво. В момента 519 пациенти с инфекция се лекуват в болници, 480 от тях са в умерено състояние, а 39 - в тежко. Според Министерството на здравеопазването броят на местата в лечебните заведения на страната за лечение на пациенти с коронавирус е увеличен на 633, въпреки че преди това са били налични около 500 легла. С решение на правителството от 9-ти ноември до 6-ти декември в страната беше въведено извънредно положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com