Коронавиурсът затвори Латвия до 11-ти януари

1638
Коронавиурсът затвори Латвия до 11-ти януари
Снимка: Getty Images/Guliver

Въведеното в Латвия извънредно положение (PE) във връзка с пандемията от коронавирус е удължено до 11.01.21 г. Решение е взето на съвместно заседание на правителството на републиката и Съвета за управление на кризи. Както министър-председателят Кришанис Каринс заяви пред репортери във вторник вечерта след срещата, ситуацията с разпространението на коронавирус в Латвия е изключително сериозна, във връзка с което правителството е принудено да удължи извънредното положение и да затегне ограниченията, за да намали контактите между хората и да прекъсне веригата на инфекцията.

„В същото време се връщаме към старата наредба, че „двама души трявба да стоят на разстояние 2 метра. Ограничаваме доколкото е възможно контактите между хората“, каза той. Латвийското правителство реши да засили и допълни съществуващите ограничения. Според решението на кабинета на министрите маските за лице отсега нататък трябва да се носят във всички стаи, включително на работното място, с изключение на дома. В Латвия също е забранено провеждането на частни събития. Хората могат да се срещат само в едно и също домакинство. Освен това, се въвеждат допълнителни ограничения за търговията и през почивните дни вече ще работят само магазини с основни стоки - хранителни магазини, магазини за хигиена и битови стоки, бензиностанции, аптеки.

Заради COVID-19 Латвия въвежда извънредно положение

От 9 до 29 ноември Латвия въвежда извънредно положение заради коронавируса. Решението е взето на проведеното днес заседание на правител...

Латвийското правителство реши да въведе засилен граничен контрол, така че всички влизащи в републиката да попълват електронни въпросници и да отговарят на изискванията за самоизолация, съобщава ТАСС. Затягането ще засегне и образователния сектор - учениците от 1-ви до 4-ти клас ще продължат да учат редовно, а от 5-ти до 6-ти клас ще преминат в дистанционен режим. Като взе предвид прогнозите за увеличаване броя на хоспитализираните пациенти с COVID-19, Министерският кабинет реши, че във всички болници в страната планираните услуги ще бъдат временно ограничени. В същото време, ще се предоставя спешна медицинска помощ, ще се извършват онкологични операции и животоспасяващи операции.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Латвия е регистриран на 02.03.20 г. От тогава в страната са идентифицирани 17 687 заразени, 210 от тях са починали, 1 806 пациенти са се възстановили и броят на хоспитализираните е достигнал критично ниво. В момента 519 пациенти с инфекция се лекуват в болници, 480 от тях са в умерено състояние, а 39 - в тежко. Според Министерството на здравеопазването броят на местата в лечебните заведения на страната за лечение на пациенти с коронавирус е увеличен на 633, въпреки че преди това са били налични около 500 легла. С решение на правителството от 9-ти ноември до 6-ти декември в страната беше въведено извънредно положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа