Крахът на шведския модел: Жертвите на коронавирус в страната са вече 5 500

4755
Крахът на шведския модел: Жертвите на коронавирус в страната са вече 5 500
Снимка: iStock

18 души са починали след заразяване с коронавируса през изминалото денонощие в Швеция. С тях броят на жертвите е вече 5 500.

За същия период в страната са били регистрирани нови 475 случая на коронавирус. Броят на регистрираните заразени в Швеция е достигнал 74 333. 2 470 човека се нуждаят от интензивна терапия.

Шведите се чувстват като прокажени

Заради високия брой смъртни случаи и заразени с коронавирус в страната шведските граждани станаха нежелани туристи в много страни. Това...

Ограничителните мерки в Швеция включваха затваряне на границите за чужденци от държави извън Европейския съюз, забрана за събиране на повече от 50 души на едно място, препоръка за дистанционно обучение за учениците от горните класове и университетите и затваряне на детските градини. Въпреки това, в страната не бе наложена карантина, а магазините и ресторантите работеха, като това решение предизвика разгорещени спорове. И макар че мнозина смятат шведския модел за правилен, статистиката показва, че ситуацията в страната е тревожна. Швеция е на 5 място в Европа по брой заболели на милион души – 7 312, като пред нея са само четирите държави-джуджета Сан Марино, Ватикана, Андора и Люксембург. Общият брой в тези четири страни е под 750 000, което обяснява високите стойности. Що се отнася до брой починали на милион население, Швеция отново е доста напред, като е на 7 място зад Сан Марино, Белгия, Андора, Великобритания, Испания и Италия.

Ситуацията в останалите скандинавски държави, където още в началото бяха предприети строги мерки, е значително по-добра. В Дания заразените с коронавирус са се увеличили през последното денонощие с 16 и вече са 12 916. За втори пореден ден няма нови починали от COVID-19 и броят им остава 609. 12 045 заразени вече са се възстановили. В датски болници са настанени 18 носители на вируса, от които петима са на интензивно лечение. В страната са направени тестове на общо 924 644 човека. Разпространението на коронавируса в Дания не се ускорявало от май, когато започна втората фаза от облекчаването на ограничителните марки, с отварянето на ресторантите, кафенетата и търговските центрове. Впоследствие бяха отворени училищата и детските градини, общественият транспорт отново започна да се движи, а библиотеките, черквите и спортните зали отвориха врати. Нощните клубове в Дания обаче остават затворени до края на август.

В Норвегия заразените са вече 8 954, като за последните 24 часа има още по-малко случаи – едва 4. Няма нови починали и броят на жертвите остава 251. 8 138 души са се възстановили напълно до момента. Активните инфекции са 535, като трима души се нуждаят от интензивно лечение.

Макар че чисто географски Финландия не се счита за скандинавска страни, тя често е разглеждана заедно с Швеция, Норвегия и Дания. През последното денонощие в страната отчетоха едва 8 заразени, като с тях общият им брой достигна 7 273. В страната няма нови смъртни случаи и те остават 329. 6 800 души са се излекували напълно, а активните случаи са 144, като едва двама се нуждаят от интензивна терапия.

Дания и Норвегия вдигат ограниченията за пътуване до определени европейски държави

Норвегия и Дания предвиждат вдигане на ограниченията за пътуване до някои страни от континента в зависимост от ситуацията с коронавирус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа