Кремъл хем успокоява за втора мобилизация, хем създава условия за такава

4884
Кремъл хем успокоява за втора мобилизация, хем създава условия за такава
Снимка: Getty images

Кремъл вече съвсем явно опитва да постави под контрол постоянно увеличаващите се слухове, че ще има втора голяма вълна на мобилизация в страната заради войната в Украйна. От друга страна, има и сигнали, че режимът на руския диктатор Владимир Путин лека-полека подготвя почвата точно за такова нещо. Това гласят основните заключения в дневния обзор на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) за развитието на войната в Украйна.

ISW обръща специално внимание на думи на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че руснаците трябвало да вярват само на официални съобщения от руското военно министерство и да игнорират публикации в социалните мрежи. Вероятно с това изявление на Песков се цели малко да бъдат усмирени руските военни блогъри и канали в Телеграм, чието влияние в руското общество расте, смята от ISW.

Същевременно обаче, в Белгородска и Курска области се засилват слуховете, че украинската армия ще извърши инвазия. Затова и двете области тръгнаха да сформират "териториални отряди за отбрана", по подобие на самата Украйна. Украинският главен щаб съобщава и, че в Курска област се изграждат фортификационни съоръжения по границата с Украйна – в Белгородска област това отдавна се прави. А в Москва местната администрация почна да рекламира т.нар. "специална военна операция" (така режимът на Путин нарича войната в Украйна) чрез флаери.

По оценка на ISW, руското военно министерство е способно да обучава и тренира максимум 130 000 наборници в един цикъл на набор т.е. за 6 месеца. Явно е, че при по-натоварен график министерството се затруднява силно, което се вижда от жертвите на руснаците на фронта в Украйна – там, където бяха хвърлени стотици новомобилизирани без подготовка или с подготовка от само няколко дни. Според генерал-полковник Олександър Сирски, чак сега новомобилизираните руснаци, които идват на фронта, показват по-добра подготовка – вече над 2 месеца след старта на частичната мобилизация в Руската федерация.

Развитието на войната в Украйна

В Луганска област украинският натиск по линията Сватово – Кремена не стихва, като се промъкват неофициални данни за пробив. Докато обаче няма официално потвърждение, за такъв не може да се говори. Съдейки по руските данни – на руското военно министерство и на популярния руски телеграм канал "Рибар", боевете при Куземовка са били най-ожесточени през последното денонощие. Руснаците не признават там да има украински пробив. Управителят на Луганска област Серхий Хайдай коментира, че руснаците са успели да минират важни места и това пречи на украинците да осъществят бърз напредък – факт е обаче, че през последните дни дори руското военно министерство все по-често съобщаваше за боеве при позиции, които са все по-близо до Кремена, като Житлкова (2-3 километра северно от града).

В Донецка област, сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия отново сочи удържане на всички важни за фронта там позиции – Бахмут, Авдеевка, Вухледар/Угледар. Впечатление прави как "Рибар" отново влезе в тон, че аха-аха руснаците да превземат поредно село – този път Яковлевка при Соледар. Само че "Рибар" говореше така и за Маринка, а сега вече я споменава с по една дума – боевете продължават. Показателно е и, че руснаците отново съобщават за украинска атака срещу Курдюмовка (на 13 километра югоизточно от Бахмут), която отбили, но и украинците съобщават за отбита руска атака там, от което може да се заключи, че боевете са интензивни и няма решаващо надмощие на нито една от двете страни.

Показателно колко достоверни са руските твърдения за фронта е как Евгений Пригожин отрече, че ЧВК Вагнер е превзела Опитно, след като от два дни има брожения в Телеграм от страна на руснаците, че това е на практика сторено. А при Павловка, т.е. направлението Вухледар/Угледар, вече дори руското военно министерство признава, че украинците атакуват, а не както преди две седмици руснаците да го правят.

ОЩЕ: Подигравки дори от канал на ЧВК Вагнер за ударите по руски военни летища

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа