Кремъл: Ситуацията с Навални поставя под въпрос диалога с ЕС

1679
Кремъл: Ситуацията с Навални поставя под въпрос диалога с ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията с Алексей Навални поставя под съмнение възможността за изграждане на по-нататъшно сътрудничество между Руската федерация и Европейския съюз. Това съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Според министерството, 2020 г. ще бъде запомнена със сериозен неуспех в отношенията между Руската федерация и Европейския съюз, продължаващ своята санкционна политика, "подлагайки руснаците и бизнеса на незаконни ограничения".

"Те се намесиха във вътрешните работи на съюзническата ни Беларус. Апогей на недружелюбните стъпки бяха действията във връзка с така нареченото отравяне на Алексей Навални, което постави под съмнение самата възможност за изграждане на по-нататъшно сътрудничество с Европейския съюз", подчерта руското външно министерство.

Арести и заплахи от затвор за съюзници на Навални

Съюзници на арестувания руски опозиционен политик Алексей Навални са изправени пред възможни глоби и затвор по съдебни дела, които заси...

То също така отбеляза, че въпреки признаването на неработоспособността на така наречените пет принципа на отношения с Русия, през годината "членовете на ЕС не са успели да започнат работа по тяхното преосмисляне".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че коментарите на западните политици относно завръщането на Навални в родината му имат за цел да "отклонят вниманието от дълбоката криза", в която се намират техните страни.

Министерството също така отбеляза, че при изграждането на отношения с ЕС, Русия няма да "заеме поза на обидена" и да прекъсне останалите канали за диалог.

"Напълно осъзнаваме обективната нужда от търпение, за да изградим равноправно и взаимно уважаващо сътрудничество с Европейския съюз, разбира се, когато той е готов за това", заяви външното министерство.

В същото време дипломатическата служба посочи, че ЕС продължава да игнорира „грубите нарушения на правата на рускоезичното население в Прибалтика“, нарушенията в тези страни в областта на свободата на словото и фактите за пренаписване на историята.

Владимир Путин ще може да стане пожизнен сенатор след президентския пост

Руският президент Владимир Путин подписа днес закон, който дава право на бивши президенти на страната да стават пожизнени сенатори (чле...

„Виждаме, че ЕС, въпреки декларирания си ангажимент за разрешаване на вътрешноукраински конфликт, си затваря очите за саботажа от страна на киевския режим на неговите задължения по Минските споразумения и споразумения от срещата на върха на нормандския формат в Париж, както и дискриминацията и потискането на руския език в Украйна", добавиха от външното министерство. "С една дума, подобни действия на Европейския съюз не будят доверие."

Външното министерство посочи търговско-икономическото сътрудничество между Руската федерация и ЕС, чиито показатели са „все още значими“.

„Забележително е също, че дори като се вземат предвид политическите рискове, свързани с линията на Запада към нашата страна, европейските инвеститори не бързат да напускат Русия“, отбеляза министерството.

Нарастването на протекционистичните настроения във външноикономическата политика на Европа, чиято цел е постигане на стратегическа автономия от Брюксел, също не убягва от вниманието на Руската федерация, подчерта дипломатическият отдел.

"Ясно е, че амбицията е двигателят на прогреса. Но важното е, че гръмките лозунги не се превърнаха в прикритие за нелоялна конкуренция, включително в енергийния сектор, който продължава да бъде ключова област на взаимодействие между Русия и ЕС", заключи външното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа