Кремълска медийна наглост: Украински военнопленници молят да се бият за Путин. Зеленски със спасителна оферта за руските войници

13976
Кремълска медийна наглост: Украински военнопленници молят да се бият за Путин. Зеленски със спасителна оферта за руските войници
Снимка: Facebook/Министерство на отбраната на Украйна

Украински военнопленници от лагера в Еленовка са поискали да се бият за руската армия в Украйна. Тази абсурдна новина публикува руският държавен информационен флагман ТАСС, който е под пълен контрол на режима на руския диктатор Владимир Путин.

За да има релевантна преценка колко невероятно и абсурдно звучи новината, следва да припомним, че точно в Еленовка бяха убити десетки украински военнопленници. Случаят беше широко отразен, тъй като там бяха държани пленени украински войници включително от полка "Азов", защитавали няколко месеца Мариупол, при това без реална надежда за успех срещу многократно превъзхождащ ги като военна техника и брой противник. Все още специална мисия на ООН не може да стигне до мястото на кървавата касапница, макар че тя се случи в края на юли, 2022 година, за да направи независима оценка какво точно се случи. И това е факт, макар че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че такава мисия ще има още на 3 август. Засега са известни имената на избраните експерти - ръководител е пенсиониран бразилски генерал-лейтенант, Карлос Алберто дос Сантос Круз.

Защо обаче изглежда, че и за Еленовка руснаците лъжат жестоко, припомнете си: Разследване: Няма как затворът в Еленовка да е ударен с HIMARS, руската версия е измислица

Сега поредният наратив на режима на Путин, предаден през ТАСС, звучи повече от комично - украински военнопленници помолили да се присъединят към казашкия батальон "Богдан Хмелницки". Молбата била "устна". Интересно би било какво биха сторили въпросните военнопленници, ако получат възможност и оръжие да се бият отново и то в редиците на руската армия - срещу кого точно ще обърнат оръжието?

В своя дневен доклад за развитието на войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира, че ако това не е просто пропаганда, тогава говорим за поредно безпрецедентно нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците да бягат и да не позволяват да бъдат мобилизирани. Той заяви, че всеки избягал руски войник, който се предаде на украинската армия, ще третиран спрямо всички международни конвенции. Зеленски гарантира три неща за руските войници, които се предадат в украински плен - хуманно отношение и спазване на всички международни конвенции за военнопленниците, че никой няма да разбере (особено в Русия) при какви обстоятелства са попаднали в украински плен и трето - ако пленени руснаци не искат да се връщат в Русия, няма да попадат в руско-украинския обмен на военнопленници.

Появиха се и непотвърдени информации в украински източници, че командирът на "Азов" Денис Прокопенко (Редис) в крайна сметка се е върнал в Украйна, след като беше освободен буквално в деня, в който руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. По официална информация, Прокопенко трябва да остане в Турция до края на войната: Украйна освободи 55 руснаци срещу бойци от полка "Азов"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...