Кучета ще тестват пътници за коронавирус на летището в Хелзинки

1825
Кучета ще тестват пътници за коронавирус на летището в Хелзинки
Снимка: Getty Images / Guliver

На летището в Хелзинки са назначени кучета като част от финландски пилотен проект за ранно откриване на коронавирус при хора. Този алтернативен метод, неговата рентабилност и надеждност ще бъдат тествани в продължение на четири месеца, пише БГНЕС.

Доброволното преминаване на тест, в който куче участва и отделя общо минута на пътника, дава резултати само за десет секунди, според Анна Хелм Бьоркман, член на изследователския екип на Университета в Хелзинки, който провежда изследването, съобщава „Уошингтън Пост“, цитиран от РТС. Подобни изследвания се провеждат в САЩ и ОАЕ, но финландците са напреднали най-много и ще имат най-голямата извадка. Изследователите в Дубай започнаха да използват кучета през лятото, за да анализират проби от пот, взети от произволно избрани пътници. Първите резултати показват, че точността на теста е повече от 90 процента.

Нова теория: Бездомни кучета пренесли коронавируса от прилепите към човека

Бездомни кучета в Китай може да са пренесли новия коронавирус на човека, след като са яли изхвърлено месо от прилепи. Това твърди ново ...

Промените в здравето могат да повлияят на миризмата на хората, посочват изследователите, а кучетата могат да помиришат много неща - от скрити наркотици и бомби, до рак, инфекции и други здравословни проблеми. По-рано тази година финландските учени стигнаха до заключението, че кучетата могат да открият наличието на вируса при хората.

Само изследванията, проведени върху огромна извадка, като тази на летището в Хелзинки, могат да дадат валидни заключения относно надеждността на теста. Точно както в Дубай, на летището в Хелзинки са разположени кучета, които ще подушват проби от пот и няма да влизат в контакт с пътниците. Тези, които се съгласят на теста, ще дадат проба от пот от врата, обяснява Ана Хелм Бьоркман.

Независимо от резултата от теста, те ще бъдат посъветвани да се подложат на стандартен PCR тест, за да могат изследователите да наблюдават колко точни са кучетата. Тестовете са безплатни за тези, които са пристигнали със самолет от която и да е дестинация. 

Според Ана Хелм Бьоркман, предварителните тестове показват, че кучетата могат да откриват коронавирус по-точно от тестовете за изпитване и тези за наличие на антитела. Също така кучетата могат да открият, че човекът все още не е „положителен“, но че ще стане такъв през следващите седем дни. На летището ще има кучета от различни породи, а от 16 кучета, които са преминали теста, само четири са готови за работа. 

Идеалните породи кучета за града

Президентът на Руската киноложка федерация (РКФ) Владимир Голубев посочи десет породи кучета, които са идеални за жителите на градовете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа