Кухните са пълни с уреди-убийци

10221
Кухните са пълни с уреди-убийци
Снимка: iStock/Guliver

Опасност дебне от всеки ъгъл в кухнята, като дългото време, прекарано в това помещение дори може да бъде смъртоносно за домакините, пишат руски сайтове.

Съвременните кухни са пълни с всякакъв вид оборудване - като се започне от кафемашина, мине се през печка, микровълнова фурна, мултикукър, мелачка за кафе, пералня, хлебопекарна, и още много и различни електроуреди, които улесняват живота на домакинята. Но с всички тези предимства на цивилизацията, хората лесно забравят и за вредите за човешкото здраве, причинени от електроуредите. Все по-често домакините се оплакват от главоболие, болки в кръста, безсъние, че дори и различни форми на рак. Според различни изследвания вина за това може да бъде търсена от непрекъснато работещите роботи вкъщи.

На първо място по опасност за здравето се посочва климатикът, което може да регулира температурата в дома, като лятото го охлажда, а през зимата го топли. Експертите, обаче, препоръчват минималното безопасно разстояние между живущите и машината да бъде метър и половина, като така човек се излага на минимално ниво на радиация. Забранява се стоенето под климатик. А най-добре е помещението да се отоплява или охлажда с помощта на уреда, но докато е празно. Всеобщо известен факт е и че филтърът на климатика трябва да се чисти редовно, иначе става инкубатор на зарази.

20% ръст на битовите пожари заради проблемни уреди

В разгара на отоплителния сезон всяка година расте и броят на битовите пожари. Тази година проблемът е изключително сериозен, тъй като ...

На второ място в класацията уреди-убийци се нарежда микровълновата фурна. При нея не се препоръчва да се готвят или затоплят храни в пластмаса, тъй като под въздействието на висока температура тя излъчва вредни за здравето химикали. Освен това излагането на микровълнова фурна значително намалява качеството на семенната течност при мъжете. За да се намали вредното влияние от уреда, експертите препоръчват да се стои далече от него, докато той работи.

На трето място се нареждат компютърът, телевизора и всякакви електронни устройства с дисплей. Според експертите дори най-новите модели лаптопи все още създават малко електромагнитно поле, което се отразява негативно на здравето. В никакъв случай не трябва да се слага лаптоп в скута, тъй като може да се получи изгаряне. Не се препоръчва и поставянето на много компютри в работно помещение, а почивката на очите и гърба на всеки 15 минути работа с устройството е задължителна. И в никакъв случай компютърна техника не трябва да се слага в спални помещения.

В днешно време човек не може да си представи да живее без пералня и съдомиялна машини. Обаче радиацията от тях е толкова висока, че безопасното разстояние, на което трябва да стои човек, е минимум един метър. Освен това не трябва да се къпете, докато едно от тези устройства работи, тъй като можете да получите токов удар, или пък изгаряне заради нарушения баланс на подаваната вода.

Хладилникът също вреди на здравето, тъй като двигателите на хладилниците създават силно излъчване. И за него не се препоръчва да се слага в спални помещения.

За вредата от мобилните телефони се говори от много години насам. Именно мобилният телефон нанася най-голяма вреда на здравето, тъй като е постоянно около човек, а някои дори заспиват с него. Въздействието на телефона силно влияе на човешката нервна система. Също така хората, често седящи в социалните мрежи, страдат от безсъние.

Семейство осъди „Енерго-Про” за изгорели ел. уреди

Шуменско семейство спечели дело срещу „Енерго-Про” за обезщетение за изгорели електроуреди след авария. Решението на магис...

Електрическите печки и чайници също са потенциално опасни - на разстояние 50 см от тези устройства се създава много силно електромагнитно поле. И при тях препоръките са да се стои на минимум метър, докато работят.

Няма дом без прахосмукачка - уредът не създава проблеми, ако работи до половин час дневно. Ако, обаче, е включен и работи повече от 2-3 часа, има опасност да облъчи с радиация своя стопанин.

В класацията на уредите-убийци попада дори баналната ютия, която според класацията, създава много силно магнитно поле. Препоръките тук са да се държи на минимум 25 сантиметра от тялото.

И на последно място - неподозирано, но и енергоспестяващите крушки могат да бъдат убийци - те създават ултравиолетово лъчение, което намалява зрителната острота и води до загуба на клетките на ретината.

В класацията, обаче, не се отговаря на въпроси на читатели като например колко трябва да е голяма кухнята, за да може да се стои на метър от всеки работещ уред, или пък как светът не свети нощем от работещите денонощно перални, хладилници и други уреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа