Лавров: Доставянето на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, може да доведе до неприемлива ескалация

25000
Лавров: Доставянето на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, може да доведе до неприемлива ескалация
Снимка: Getty Images

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в излъчено днес интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива". "Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров, цитиран от БТА.

Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид в Донбас (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на "очевидна политика на геноцид" в източния регион Донбас. ...

Сергей Лавров: Човекът, чиято поява вече не предизвиква усмивки

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър. Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

"Говори с пауните": Лавров в отговор на молба на журналист за няколко въпроса

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Русия отрепетира ядрен удар по Европа за втори път за месец (ВИДЕО)

Руската армия отрепетира използването на тактическо ядрено оръжие за втори път в рамките на един месец в максимална близост до европейс...

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.

Още по темата Украйна - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа