Лавров: Позицията на Дания за "Северен поток-2" е политизирана

8298
Лавров: Позицията на Дания за "Северен поток-2" е политизирана
Снимка: Getty Images/Guliver

Позицията на Дания за строителството на „Северен поток-2“ е политизирана. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за Rheinische Post, цитирано от ТАСС.

Лавров отбелязва, че Копенхаген бави доставките на уплътнители за газопровода в датската Изключителна икономическа зона. „Смятаме, че забавянето на разглеждане на подадените от оператора на проекта заявки е в разрез с принципите на международното морско право, което позволява оборудването на обекти за енергийна инфраструктура в морските акватории“, каза руският външен министър. Той подчерта, че нито една държава, включително Дания, не е изказала претенции при експлоатацията на „Северен поток“.

Сергей Лавров: САЩ установяват нов световен ред по закона на джунглата

Съединените щати се опитват да изградят световен ред, който действа на принципа "който е по-силен, той е прав". Това се посочва в стати...

Лавров отбеляза, че проектът за изграждане на газопровода е подкрепян от водещи европейски енергийни компании, които едва ли могат да бъдат заподозрени в антиевропейски намерения. Той изрази надежда, че датското правителство ще се откаже от своя „конфронтационен курс“ и ще вземе „правилното решение“.

Според Лавров не е нужно енергийното сътрудничество да се превръща в арена за „чистене на политически сметки“. Той разчита, че партньорите ще се позовават на интересите на своите страни при вземането на решения.

По думите не Лавров строителството на „Северен поток-2“ върви по план. Той уточни, че 60% от тръбите вече са положени, а 80% от финансирането на разходната част на проекта е покрито. Според него „ползите от проекта са очевидни“. „Капиталовложенията са обезпечили работа за над 57 000 души в страните от ЕС. Газопроводът ще осигури най-краткия път за снабдяване на Европа с газ от Северна Русия“. Дипломатът също така подчерта, че „Северен поток-2“ е „изцяло търговски проект“, който ще укрепи енергийната сигурност на Европа и ще способства понижаване на цените на природния газ за европейските потребители.

Министърът спомена, че опитите за възпрепятстване на реализацията на проекта от „определени страни“ предизвикват недоумение в Москва. Едно такова действие е приемането на поправки в Третия енергиен пакет на ЕС, посочва Лавров. Според него тези поправки на практика нарушават принципите на зашита на инвеститора от законодателни поправки в държавата, в която се осъществява инвестицията. „Имайки предвид бързината, с която миналото председателство на Съвета на ЕС прие тези поправки, ние нямаме съмнение, че те са създадени единствено за да възпрепятстват завършването на строителството“, посочи Лавров.

За какво не се разбраха Путин и Помпео в Сочи

След срещата между държавния секретар на САЩ Майк Помпео с руския президент Владимир Путин Съединените щати и Русия се споразумяха за н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа