Лавров: САЩ принуждават Европа да получава по-скъп газ

4017
Лавров: САЩ принуждават Европа да получава по-скъп газ
Снимка: Стоп кадър

"В действията на САЩ се вижда страх от честна конкуренция, а тъй като те не умеят да водят такава, преминават към нечестна, като карат европейските страни да изграждат съответните обекти и да получат по-скъп газ. Това е избор на европейските страни, те сами трябва да разбират икономическите си интереси. Ако са готови да харчат повече, значи това е тяхното решение." Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на открита пресконференция на обща тема за руската дипломация, в която отговаряше на въпроси на журналисти от цял свят.

"Турски поток" може да бъде удължен към Европа… неговата втора тръба ще бъде построена само ако получим железни, бетонни гаранции от Европейската комисия, че няма да изиграе подобен номер, както стана с "Южен поток" по отношение на България, която в момента разглежда възможност да приеме газ от втората тръба на "Турски поток". Ние ще сме готови за всякакъв вариант, но който ще бъде 100% гарантиран от Европейската комисия, като такъв, който няма да бъде провален", допълни още той.

"Сега много внимателно наблюдаваме преговорите в Европейската комисия за това да се измисли със задна дата ново правило, за да бъде направен опит да се възпре "Северен поток" (бел. ред. - става въпрос за законодателство относно т.нар. "морски газопроводи" - термин, въведен от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков за "Южен поток". С този термин се заобикаля Третия либерализационен пакет на ЕС, който задължава на територията на Съюза да има равен достъп на трети страни до всеки газопровод). Това не е много чистоплътна игра, но се надявам икономическият характер на проекта да не позволи на подобни не много коректни игри да преобладават", каза още Лавров.

По-рано по темата енергетика Лавров коментира: "Вместо руски газ се натрапва газ от САЩ, който е няколко пъти по-скъп", а също и противодействието от страна на Вашингтон срещу "Северен поток – 2", макар че доставката на газ в Германия става с 2 хил. км по-къса, отколкото през Украйна и 1,5-2 пъти по-евтина."

Македония

"Що се отнася до оживелите преговори за името на Македония, които дълго бяха в полуспящо състояние, то те се активизираха, когато САЩ решиха, че Македония трябва да бъде в НАТО. Тъй като Гърция вече е в НАТО, то тя няма нужда от отстъпки, а от такива има нужда Македония, която трябва да влезе в Алианса. Това е всичко. Каквото и име да съгласуват Гърция и Македония за бившата югославска република, ако това бъде прието в македонската конституция, вероятно всички ще го признаят", коментира руският външен министър.

Украйна

"Русия уважава териториалната цялост на Украйна в границите след референдума в Крим. Запада изкуствено увеличава мащаба на темата "Украйна" и погрешно я разглежда като крайъгълен камък в противостоянието с Русия. Смятам подобен подход за напълно погрешен и абсолютно политизиран", коментира още външния министър на Русия по темата с Украйна.

Според Лавров ако западните страни се съсредоточат върху изпълнението на минското споразумение, вместо да поддържат "безумната линия" на Киев, кризата отдавна е щяло да бъде преодоляна.

Все повече държави залагат на увеличаването на военната мощ за осигуряването на суверенитета им заради девалвацията на международното право. Наблюдаваме намаляване на ролята на многостранните институции, каза още руският външен министър. Според Лавров тези процеси се случват заради това, че САЩ и техните съюзници "както и преди искат да действат изключително на основата на диктата и ултиматумите, не искат да чуят гледната точка на останалите центрове на световната политика и не искат да признаят реалността от формирането на многополярния свят.

Методите, към които те прибягват, за да сдържат своите конкуренти са доста съмнителни и недобросъвестни. Спектърът им е широк - от разгръщането на глобална система на противоракетна отбрана до едностранни санкции, екстериториално прилагате на собственото законодателство и заплаха всички проблеми да се решават само по техен сценарий без да се спират пред нищо, включително и прилагането на груба военна сила".

Сирия и КНДР

САЩ заплашиха Иран с излизане от ядреното споразумение

САЩ обявиха, че ще прекратят участието си в иранското ядрено споразумение, ако в него не бъдат въведени изменения. "Ако този път други...

По темата с войната в Сирия, Лавров заяви следното: "Действията, които наблюдаваме, показват, че САЩ не искат да съхранят териториалната цялост на Сирия. Вчера беше обявена нова инициатива във връзка с това, че САЩ искат да помогнат на т.нар. Сили на демократична Сирия да създадат зони за гранична безопасност. Това означава обособяване на огромна територия по границата с Турция и Ирак", категоричен беше Лавров. Той визира територия западно от река Ефрат (вижте КАРТА).

По думите на Лавров, последиците от военно решение на проблема с КНДР ще бъдат катастрофални. Руският министър допълни, че Русия и Китай призовават да се прекратят всякакви действия, които водят до конфронтация, както от страна на КНДР, така и от страна на САЩ и техните съюзници.

Според Лавров срещата във Ванкувър за КНДР е била вредна и опровергава погрешните твърдения за подкрепа от страна на Москва. Министърът обърна внимание на заявлението на представител на държавния департамент на САЩ за това, че въпросите, свързани с организацията на ванкувърската среща са били съгласувани с Москва и Пекин. "Това е откровена лъжа. Ние заявихме ясно, че смятаме тези усилия и тази среща за вредни", категоричен бе Лавров.

На 16 януари във Ванкувър ще се проведе среща на външните министри на редица държави във връзка със ситуацията на Корейския полуостров. Срещата ще бъде ръководена от САЩ и Канада.

Лавров допълни и, че плановете на САЩ за разполагането на оръжие в Космоса ще придадат на проблемите на международната безопасност ново негативно измерение. Той припомни, че Русия и Китай са предприели съвместна инициатива относно проект на договор за неразполагане на оръжие в Космоса, внесен преди няколко години по време на конференция на ООН по разоръжаването.

Близо половината американци почти нямат спестявания

В данъчните промени, предложени от Републиканската партия на САЩ, се предвижда връщането на 220 милиарда долара на американците, което ...

"Всички останали разбират актуалността на тази задача, но САЩ продължават с плановете си за милитаризиране на Космоса".

Иран и Ирак

Относно Споразумението за ядрената програма на Иран (СВПД), Лавров отбеляза, че позицията на САЩ не добавя оптимизъм и стабилност.

Министърът допълни, че през 2018 година Москва ще се бори за запазването на СВПД по иранската ядрена програма и нормализирането на ситуацията в регулирането на конфликта между Израел и Палестина, който, по думите му, в момента се намира в задънена улица. Това води до "радикализиране на арабската улица", смята Лавров

В регулирането на конфликта между Ербил и Багдад Москва може да изиграе онази роля, която ще е приемлива за двете страни, каза руският външен министър: "Поддържаме териториалната цялост на Ирак и сме за регулирането на всички проблеми с помощта на преговори и националния диалог."

Орбан критикува политиката на ЕС към Русия

Унгарският министър-председател Виктор Орбан подлага на критика политиката на Европейския съюз по отношение на Русия в интервю за излез...

Руското участие на Олимпиадата

Относно санкциите към Руския на предстоящата Олимпиада  Лавров коментира: "Да, има факти за нарушения от страна на наши спортисти, но в подобни ситуации никой никога не е налагал колективно наказание. Тук виждам страх от честна конкуренция."

Що е то дипломация

Дипломатите не трябва да съжаляват за изводите от президентските избори в САЩ, а да съгласуват дейността си в съответствие със съществуващото положение на нещата, каза още Лавров в отговор на въпрос на журналист на CNN за това дали съжалява за рязкото изостряне на руско-американските отношения:

"Дипломацията не се занимава с това да съжалява нещо случило се. Ние работим с факти и фактите са такива, каквито ги виждаме днес. За това правим необходимото за осигуряването на интересите на Русия в сегашните условия." 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа