X
 
 

Le Monde: Руски агенти, действали срещу Скрипал и в България, са имали база във Франция

6210 12
Le Monde: Руски агенти, действали срещу Скрипал и в България, са имали база във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver
15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа. Това твърди известният френски вестник Le Monde.

Според френската медия, цитирана от БГНЕС, агентите принадлежат към елитното звено 29155 на руското външно разузнаване ГРУ, което е отговорно за убийството на договори, саботажите и управлението на мъртви пощенски кутии. Смята се, че един от шпионите е участвал в опита за покушение срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

10 случая на изгонени руски дипломати за 2016-2019 г.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипло...

Разследванията на западните разузнавателни служби след нападението над Скрипал освети следите на руските агенти. Между 2014 и 2018 година руските агенти многократно са пребивавали в малки градове в Югоизточна Франция, включително Анемас, Шамони и Евиан. Смята се, че агентите са действали в  България, Молдова и Черна гора, но не и във Франция. "Българската следа" е свързана с оръжейния търговец Емилиян Гебрев - какво последно публично гръмна по този случай, припомнете си в този материал!

Le Monde казва, че става въпрос за безпрецедентна операция, която е започнала през пролетта на 2018 г. В нея са участвали британски, френски и швейцарски разузнавателни служби, както и техни партньори и по-специално тези от САЩ. Благодарение на тази операция е съставен списък от петнадесет руски военни разузнавачи ( ГРУ). Те са били членове на едно и също звено, специализирано в атентати и са действали в Европа от 2014 г. до края на 2018 г.

Тази акция по залавянето на голям брой убийци, в която съществен принос има и Генералната дирекция за вътрешна сигурност на Франция DGSI показва, че петнадесетте офицери от ГРУ са преминали транзитно и са пребивавали във Франция през този период. Някои от тях са пребивавали по-често, други веднъж или два пъти. Те пристигали от Лондон, Москва, Испания или Швейцария. Шестоъгълникът е използван за да послужи за така наречения етап на "сигурност", преди тези агенти, владеещи подземни техники, да достигнат до крайната си дестинация.

Агентите на ГРУ най-редовно са отсядали в една и съща област, в Савоа, в градове като Анемас, Евиан или Шамони и в по-изолирани градове. Преди това те често кацали в Роаси или Лион, а един път и в Ница, преди да пренощуват в хотел в Кан. Често пъти обаче отивали и в Женева. Те наемали коли, за да отидат до Савоа. Този граничен регион с Швейцария, според френското контраразузнаване, е използван като резервна и логистична база за действията на ГРУ, които са били проведени на територията на цяла Европа.

The New York Times: Срещу Емилиян Гебрев е имало два опита за убийство с руски почерк

Тайно звено към руското външно разузнване (ГРУ), известно като поделение 29155, е отговорно за редица директни удари срещу суверенитета...

Кой е най-новият дипломатически скандал с Русия и до какво доведе той - прочетете в този материал! Реакцията на Русия научете в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  АГЕНТИ,”УБИВАЩИ ДОГОВОРИ”И ”ВЛАДЕЕЩИ ПОДЗЕМНИ ТЕХНИКИ”???ВИЕ ПИЕТЕ ЛИ СИ РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА,ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ?
 • Borislav Popov 7 Borislav Popov преди 1 месец Профил на трол?
  Тест за каскети! Кaквo e oбщoтo мeжду мeдузитe и руcкитe рoби? A/ И двaтa видa ca cлузecти, пихтиecти и oтблъcквaщи; Б/ И двaтa видa ca oтрoвни зa хoрaтa; C/ И двaтa видa нямaт мoзък;
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ГОВНОЯД 3.1, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да са ти броили! Костов изгони 7 агенти на КГБ, маскирани като дипломати! ГОВНОЯД не е прозвище, а професионалния термин на КГБ/ФСБ, описан много подробно в книга на Виктор Суворов! ГОВНОЯД е човек проституиращ в полза на ссср/русия! Терминът не може да бъде използван произволно, защото касае теб, 21.3! Ти си ГОВНОЯДА, а не измис виж още ›› лен от теб герой! Понял? Твоите собственици от кремъл те наричат така, а ти им лижеш задника! Ние българите ви наричаме ЛАЙНЯРИ! Ебавай си Путята Ленина!
 • Borislav Popov 6.1 Borislav Popov преди 1 месец Профил на трол?
  Cвинaритe руcoфили дa cи oтивaт в руcкo-cъвeтcкaтa кoчинa!Нитo eднa бившa рeпубликa oт врeмe оно нe иcкa дa върнe в миризливия руcкo-cъвeтcки cкaпaн бoтуш!
  : 8 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "Ей, народ поробен, що си тъй заспал" - пита и днес Стефан Стамболов
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ВЪН ВСИЧКИ РУШНЯЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ МАМА ИМ ДЕБА ФАШИСКА ДЕБА ИМПЕРЕЛИСКА
 • Borislav Popov 4.1 Borislav Popov преди 1 месец Профил на трол?
  Вcъщнocт в Руcия вeчe нaиcтинa e врeмe зa прoмянa и тoвa щe ce oтрaзи дoбрe нaй вeчe нa caмaтa Руcия. Путин изрaзхoди рecурca нa чaрa cи.
  : 4 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А ние кога ще гоним пак руски шпиони, маскирани като дипломати! От Иван Костов насам никой не го е правил! Русия до момента е провила 5 кибератаки над български институции, взривила е 7 хранилища и цехове за оръжия, 3 опита за отравяне на български оръжейни бизнесмени, 18 прелитания на руски бойни самолети и хеликоптери, африканската чума, пусната у нас от руснаците, ката наказание, че си купихме виж още ›› щатски самолети! Същото направиха и с Полша преди години!!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Преди месец някъде имаше 1 - 2 руски дипломати изгонени персона нон грата от България!А костов само се правеше, че гони някой руснак, и раздаде цяла България с масовата приватизация на Бкп/Бсп на ДС ченгета които пък са си Кгб!!!
  : 14 !
 • Propagandna statiya 2 Propagandna statiya преди 1 месец Профил на трол?
  Поредната ПРОПАГАНДА ни залива. Използва се България, защото не спряхме Т.Паток, замесена е Молдова, защото се мъти приднестровската молдовска "република". Черна гора явно е за мирис и цвят. 15 елитни "убийци" щъкат, а убит няма - И Гербев, и Скрипал са живи, а убийците щъкат ли щъкат. Умряха някакви алкохолизирани наркомани. Е.ах.ти статията. По-скоро "така" се огласява информацията от някоя кър виж още ›› тица я ГРУ. Все едно, че заПадняците са ги осветили.
 • Borislav Popov 2.1 Borislav Popov преди 1 месец Профил на трол?
  Cигурнo cи внук нa Гaздoв или Ръжгeвa и тoчиш лиги дa cтaнeш нaдзирaтeл или oтнoвo дa хрaниш прaceтaтa c бългaри. Вeлики мeчти имaтe това руcoфилитe!
  : 4 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Преди 10-на години екскурзовод в Париж обясни,че П.утин ефкупил имоти в града чрез църквата. Жалко за ЕС - и Меркел и Макрон са обвързани с него.
Нагоре