Le Monde: Руски агенти, действали срещу Скрипал и в България, са имали база във Франция

8515
Le Monde: Руски агенти, действали срещу Скрипал и в България, са имали база във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа. Това твърди известният френски вестник Le Monde.

Според френската медия, цитирана от БГНЕС, агентите принадлежат към елитното звено 29155 на руското външно разузнаване ГРУ, което е отговорно за убийството на договори, саботажите и управлението на мъртви пощенски кутии. Смята се, че един от шпионите е участвал в опита за покушение срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

10 случая на изгонени руски дипломати за 2016-2019 г.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипло...

Разследванията на западните разузнавателни служби след нападението над Скрипал освети следите на руските агенти. Между 2014 и 2018 година руските агенти многократно са пребивавали в малки градове в Югоизточна Франция, включително Анемас, Шамони и Евиан. Смята се, че агентите са действали в България, Молдова и Черна гора, но не и във Франция. "Българската следа" е свързана с оръжейния търговец Емилиян Гебрев - какво последно публично гръмна по този случай, припомнете си в този материал!

Le Monde казва, че става въпрос за безпрецедентна операция, която е започнала през пролетта на 2018 г. В нея са участвали британски, френски и швейцарски разузнавателни служби, както и техни партньори и по-специално тези от САЩ. Благодарение на тази операция е съставен списък от петнадесет руски военни разузнавачи ( ГРУ). Те са били членове на едно и също звено, специализирано в атентати и са действали в Европа от 2014 г. до края на 2018 г.

Тази акция по залавянето на голям брой убийци, в която съществен принос има и Генералната дирекция за вътрешна сигурност на Франция DGSI показва, че петнадесетте офицери от ГРУ са преминали транзитно и са пребивавали във Франция през този период. Някои от тях са пребивавали по-често, други веднъж или два пъти. Те пристигали от Лондон, Москва, Испания или Швейцария. Шестоъгълникът е използван за да послужи за така наречения етап на "сигурност", преди тези агенти, владеещи подземни техники, да достигнат до крайната си дестинация.

Агентите на ГРУ най-редовно са отсядали в една и съща област, в Савоа, в градове като Анемас, Евиан или Шамони и в по-изолирани градове. Преди това те често кацали в Роаси или Лион, а един път и в Ница, преди да пренощуват в хотел в Кан. Често пъти обаче отивали и в Женева. Те наемали коли, за да отидат до Савоа. Този граничен регион с Швейцария, според френското контраразузнаване, е използван като резервна и логистична база за действията на ГРУ, които са били проведени на територията на цяла Европа.

The New York Times: Срещу Емилиян Гебрев е имало два опита за убийство с руски почерк

Тайно звено към руското външно разузнване (ГРУ), известно като поделение 29155, е отговорно за редица директни удари срещу суверенитета...

Кой е най-новият дипломатически скандал с Русия и до какво доведе той - прочетете в този материал! Реакцията на Русия научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа