Лекарство срещу ревматизъм - надежда за тежко болни от коронавирус?

9584
Лекарство срещу ревматизъм - надежда за тежко болни от коронавирус?
Снимка: Getty Images/Guliver

Известно е, че коронавирусите могат да предизвикат свръхпроизводство на интерлевкин-1бета и интерлевкин-6, както и други цитокини, отговорни за бурни възпалителни реакции в организма. Тези процеси, известни като „цитокинова буря“, при определени условия могат да причинят тежки състояние и дори смърт. Именно такава реакция се наблюдава при пациенти, заразени със SARS-COV-2 вируса.

Смята се, че лекарственият препарат анакинра /anakinra/, който се използва за лечение на ревматизъм, може да потуши подобна свръхреакция на имунитета и да се окаже спасение за много пациенти, заразени с коронавирус. Именно с тази задача са се нагърбили от екипа на френския медик Тома Юе от болничния комплекс "Пари Сен Жозеф“, които са провели изпитания на лекарството, публикувани в медицинското издание TheLancet.

Франция спря хидроксихлорокина за COVID-19 - лекарството, което Тръмп уж пие профилактично

Френските лекари вече не могат да използват хидроксихлорохин за лечение на случаи на COVID-19, след като два френски консултативни орга...

Изследването е стартирало на 18 март 2020 година, като в него са включени пациенти на възраст над 18 години, с тежко протичаща двустранна бронхопневмония, причинена от SARS-COV-2. Част от тях са разпределени в групата на лекуваните с анакинра, а останалите – в контролната група. На пациентите, получили медикамента, той е бил прилаган по схема два пъти на ден подкожно по 100 мг. за първите 72 часа, след което по веднъж на ден 100 мг. Пациентите в контролната група са получили стандартното лечение и поддържаща грижа.

От 24 март до 6 април общо 52 души са включени в групата с лечение с анакинра, а 44 души, лекували се там са включени като контролна група. До прием в интензивно отделение за механична вентилация или до смърт се е стигнало при 13 пациента от третираните с анакинра, което прави 25% от всички в групата. За сравнение 32 пациенти или 73 на сто от приетите като контролна група хора са починали или са стигнали до тежко състояние. Имало е преходно завишаване на чернодробните ензими в 7 пациенти от анакинра групата и четирима от контролната група.

Изводът на медиците, провели изследването е, че използването на анакинра е намалило значително смъртността и нуждата от прилагане на механична вентилация, като това е станало без сериозни странични ефекти. Потвърждението на ефикасността обаче, изисква контролирани изследвания.

Изводите на медиците от болница "Пари Сен Жозеф“ дават надежда, че ще може би е открито лекарство, което да предотврати свръхреакцията на имунната система при определени хора, която често се оказва фатална. Това явление се е наблюдавало многократно и при другите коронавируси – Тежкия остър респираторен синдром /SARS/ и Близкоизточния респираторен синдром /MERS/. Въз основа на получените данни от проучването, авторите препоръчват да се проведе още по-задълбочено изследване, което да даде категоричен отговор на въпроса: „Може ли анакинра да е спасението за много болни от коронавирус?“

Лекарство и ваксина срещу коронавируса - какъв е напредъкът? Отговорите на д-р Румен Хичев

Д-р Румен Хичев е роден през 1961 г. във Варна. От 26 години живее и работи в САЩ. Завършил медицина във Варненския медицински универси...

За използването на имуносупресори, които при някои пациенти да предотвратят опасната „цитокинова буря“, се говори още от началото на пандемията.

Още по темата: Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа