Леко увеличение на болните от китайския коронавирус в Европа, в САЩ вече има сериозни притеснения

9345
Леко увеличение на болните от китайския коронавирус в Европа, в САЩ вече има сериозни притеснения
Снимка: Getty Images/Guliver

Заради новия китайски вирус, Австрия постави хотел в алпийския курорт Инсбрук под карантина, след като един от рецепционистите - италианец, работещ там, се оказа заразен с коронавируса, превръщайки се в един от първите случаи в страната.

"Никой не може да влезе и излезе от хотела, за да се уверим, че ако други заразени хора са отседнали в хотела, вирусът няма да се разпространи", каза министърът на вътрешните работи на Австрия на пресконференция. "Всички тези мерки имат една цел - да спрат вируса и неговото разпространение. Няма причина за паника", заяви той и добави, че Австрия е подготвена за такъв случай.

Министърът не каза колко дълго ще продължи карантината и не назова името на хотела, но австрийските медии го идентифицираха като Grand Hotel Europa, който разполага със 108 стаи в центъра на Инсбрук. Градът е туристически център и популярно място за организиране на големите състезания по ски алпийски дисциплини в района.

По-рано във вторник Каринтия, която също граничи с Италия, отложи за неопределено време състезание за крос, на което се очакваха 300 участници от Северна Италия.

В последните дни Италия наблюдава огромен скок на броя на заразените - в момента са 322 души, включително 11 смъртни случая. Всички, които са починали досега в Италия, са били или в напреднала възраст или са имали съпътстващи заболявания.

Съгласно актуалната статистика на Световната здравна организация (СЗО), смъртните случай в Китай са 2663, но един от т.нар. тракери на болестта дава 2715 смъртни случая, от които в провинция Хубей - източникът на заразата, са починали 2615 души, а 8326 случая се считат за сериозни. Все още не се съобщава за друга китайска провинция, в която да има повече от 1500 заразени.

Китай е поставил под карантина и 94 пасажери, пристигащи със самолет от Сеул, след като трима души в салона показали симптоми на треска, съобщи АФП.

Тримата пътници, всички китайци, са пристигнали в град Нанкин във вторник сутринта и бяха открити, след като митническият персонал се качи на борда на самолета след кацането за проверка на пътниците за симптоми на заразяване с коронавируса, съобщи китайският държавен телевизионен оператор CCTV. Припомняме, че общият брой на заразените с COVID-19 в Южна Корея се е увеличил до 1146, 11 души са починали. По-рано Южна Корея повиши нивото на епидемиологичната заплаха от третото "оранжево" до четвъртото "червено" ниво.

В Европа, има два нови случая в Германия, с което там те вече стават 18, а във Франция се появиха също 2 нови случая - там 11 души бяха излекувани, 1 почина - 80-годишен китайски турист. В Испания потвърдените случаи са 9. Общо извън Китай, в цял свят болните са 2931, починалите - 48, а 93 случая се считат за сериозни или критични. Според СЗО, само за един ден извън Китай има 391 потвърдени нови случая.

България е подготвена за коронавируса, взети са всички мерки

България взема всички необходими мерки за борба с корона вируса и макар все още да няма болни у нас, държавата е готова да реагира мигн...

Надежда за ваксина

В Съединените щати обявиха официално срок за производството на ваксина срещу китайския коронавирус (COVID-19), предаде РИА Новости.

Американската ваксина може да бъде тествана върху хора след месец и половина, а за масово използване тя ще е готова след година и половина, заяви директорът на Националния институт по здравеопазване на САЩ Антъни Фаучи.

Според него като цяло първата фаза на теста за ваксина ще продължи около три месеца. На този етап ваксината ще бъде тествана на 45 души, а на следващия етап - "на стотици или дори хиляди хора".

"Дори ако всичко бъде направено със скоростта на космическа ракета, това ще отнеме 6-8 месеца. Следователно, ако говорим за наличност на ваксината за широко приложение, срокът е година и половина", обобщи Фаучи.

Русенка е със съмнения за коронавирус

Русенка е приета със съмнения за коронавирус. Жената е 41-годишна и е била приета по спешност в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Канев...

Разпространение отвъд Атлантическия океан

Кметицата на Сан Франциско Лондън Брийд обяви извънредно положение в калифорнийския град поради заплахата от разпространението на новия коронавирус. Това се посочва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на кметството.

В документа се твърди, че към днешна дата в Сан Франциско не са регистрирани случаи на заразяване. Посочената мярка е взета, за да се подготви населението за такава възможност. Градските власти заявиха, че "ситуацията в света се променя бързо". "Предвид интензивния пътнически поток между Сан Франциско и континентален Китай, вероятно с течение на времето ще бъдат регистрирани един или повече случаи", се казва в изявлението.

Извънредното положение ще е в сила за Сан Франциско в продължение на седмица. Решението дали да бъде удължено ще бъде взето от специална комисия. Властите в американските градове и щати обикновено обявяват извънредно положение само в случай на природни бедствия. Това им позволява да искат допълнителни средства и ресурси от федералните власти.

Местен интернет портал SFGate твърди, че няколко болници в града вече оказват медицинска помощ на трима граждани на САЩ, които са се заразили с коронавируса извън страната.

Ето колко пари загубиха най-заможните хора в света заради коронавируса

Най-заможните хора в света загубиха около 139 млрд. долара заради страховете на фондовата борса, че китайският вирус ще удари световнат...

Междувременно висши здравни служители в САЩ предупредиха американците да се подготвят за "неизбежното" разпространение на китайския коронавирус и на американска територия, информира BBC.

"Молим американската общественост да бъде подготвена за очакването ни, че това може да е лошо", заяви д-р Нанси Месонние от Националния център за имунизация и респираторни заболявания в конферентен разговор с репортери. "Въпросът не е в това дали, а кога това ще се случи в тази страна", каза тя и добави: "Прекъсването на ежедневните дейности може да е тежко".

Съгласно последната актуална статистика на Световната здравна организация (СЗО), в САЩ има 57 потвърдени случая на зараза, но нито един смъртен, а шестима души са се излекували. Официално има случай на разболял се и в американската армия - заразеният е войник от въоръжените сили на САЩ в Южна Корея (USFK), се казва в съобщение на военните. "Войник на USFK, базиран на "Camp Carroll", даде положителна проба за COVID-19, което е първият случай на положителен резултат от тест за вирус на американски военен. Прилагаме всички необходими мерки за контрол", заявиха от USFK в Twitter. Затова и има вече призиви към Конгреса за спешно отпускане на допълнителни средства. Американският президент Доналд Тръмп обаче заяви, че ситуацията е "под контрол".

Предупреждението бележи промяна в тона на Центъра за контрол на заболяванията, която досега до голяма степен беше фокусирана върху усилията за спиране на проникването на заразата в страната и върху поставянето под карантина на хора, идващи от Китай. Досега 18 пациенти са диагностицирани с COVID-19 вътре в САЩ, докато други 39 души са диагностицирани извън САЩ, но се лекуват в страната.

Как реагираха американските пазари на последните новини - научете в тази статия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа