Лидерите на ЕС към Ердоган: Ще си сътрудничим - ако и вие го направите

1150
Лидерите на ЕС към Ердоган: Ще си сътрудничим - ако и вие го направите
Снимка: EC - Audiovisual Service

ЕС направи първата стъпка, сега Турция трябва да отвърне със същото. Това беше посланието, което двама от висшите лидери на ЕС предадоха на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща във Анкара във вторник.

Ердоган седя близо два часа с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят възобновяването на координацията по няколко спорни въпроса, включително миграцията и икономическите връзки. Към групата се присъедини и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

По време на срещата Мишел и Фон дер Лайен обясниха подробно на Ердоган неотдавнашното решение, взето на срещата на върха на лидерите на ЕС миналия месец, за възобновяване на сътрудничеството с Турция по различни въпроси. Този ход дойде, тъй като напрежението с Анкара намаля, след като миналата година достигна връх заради провокативните действия на Турция срещу членовете на ЕС Кипър и Гърция.

„През последните месеци станахме свидетели на деескалация“, каза Мишел по време на пресконференция с Фон дер Лайен след срещата. „Казахме на президента Ердоган, че ЕС е готов да постави на масата конкретна и позитивна програма, основана на три стълба: икономическо сътрудничество, миграция и контакти между хората и мобилност.“

Той добави: „Надяваме се, че Турция ще се възползва от тази възможност“.

След срещата технически експерти се присъединиха към лидерите за обяд. И двете страни описаха добра атмосфера по време на срещата на върха.

И все пак срещата не беше лишена от неудобните си моменти. Когато тримата лидери се събраха за церемониалната снимка при пристигането си, имаше само два стола, поставени пред знамената на Турция и ЕС. Това остави Фон дер Лайен да изглежда леко объркана, след като Мишел зае мястото, определено за страната от ЕС. В крайна сметка тя беше пратена на близкия диван.

На пресконференцията си с Мишел обаче Фон дер Лайен отправи положително послание.

„Искаме да вървим напред към много по-добри отношения в бъдеще“, каза тя, като същевременно предупреди, „ние сме в началото на този път и седмиците и месеците напред ще покажат докъде можем да стигнем.“

ЕС е сериозно загрижен за правата в Турция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изразиха дълбока загриженост...

Събирането на тримата на среща беше първият опит да се започне изпълнение на цел, поставена от лидерите на ЕС на срещата им през март: Повторно ангажиране с Турция.

На тази среща, наред с други неща, лидерите на ЕС помолиха Комисията да „засили разговорите“ с Турция за справяне с трудностите при прилагането на Европейския митнически съюз, като същевременно приканиха Съвета да работи по мандат за неговата модернизация. В изявление лидерите заявиха, че повторната ангажираност трябва да се развие по „поетапен, пропорционален и обратим начин“.

Лидерите на ЕС също така поискаха от Комисията да проучи нови методи за финансиране на миграционна сделка, която блокът сключи с Турция преди пет години. Сделката, първоначално подкрепена с 6 милиарда евро, значително намали пристигането на бежанци на гръцките острови. Но парите започнаха да привършват и трябва да се попълват, особено след като Анкара все още е домакин на около 4 милиона сирийски бежанци.

Въпреки че напрежението между ЕС и Турция е намаляло, блокът продължава да се притеснява от това, което един старши дипломат от ЕС определи като „непостоянното поведение на Ердоган“.

Споразумението от март за работа с Турция „е крехко“, аргументира се дипломатът, а допълнителни санкции остават опция, ако Турция възобнови част от агресивното си поведение.

ЕС подновява диалога с Турция

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се опитат в Турция да в...

"Ако той продължи, тогава ще е сложно да има единодушие да се продължи" с плана за сътрудничество, каза дипломатът.

Турция разгневи членовете на ЕС миналата година по много начини, включително когато ескалира дългогодишни териториални спорове с Кипър и Гърция. През август и октомври Турция разположи кораб за сеизмични изследвания близо до гръцкия остров Кастелоризо, което доведе двамата съюзници в НАТО до ръба на евентуален сблъсък.

И само преди няколко дни турският енергиен министър Фатих Дьонмез заяви, че Анкара скоро ще възобнови своите сеизмични и сондажни дейности в Източното Средиземноморие. Но дипломати от ЕС подчертават, че Анкара не е казала къде точно ще се извърши сондажът. Някои дипломати настояват, че са относително уверени, че Турция няма да възобнови враждебни действия срещу Гърция или Кипър преди следващата среща на лидерите на ЕС през юни - когато отношенията с Анкара отново ще бъдат на масата.

Турция остава страна кандидат за присъединяване към ЕС, но кандидатурата й е затруднена от нарастващите опасения относно липсата на зачитане на правата на човека, независимостта на съдебната власт и свободата на печата.

В неотдавнашен доклад на Комисията и Европейската служба за външна дейност, дипломатическият орган на блока, Анкара беше критикувана за „голямото отстъпление в реформите“ в области като върховенството на закона. И в края на миналия месец Ердоган оттегли страната си от международен договор за защита на жените - Истанбулската конвенция.

Ердоган постави в неудобно положение Урсула фон дер Лайен (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не получи кресло по време на състоялата се на 6 април среща в Анкара с прези...

Фон дер Лайен и Мишел казаха, че са повдигнали тези въпроси пред Ердоган по време на срещата си.

„Въпросите за правата на човека не подлежат на преговори“, каза фон дер Лайен. „Бяхме много ясни по този въпрос.“

И Мишел подчерта, че споделил с Ердоган „нашата дълБока загриженост“ за правата на човека.

………….

Джакопо Баригаци, „Политико”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровска област, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com