Лошото, но недостатъчно студено време спира в голяма степен войната в Украйна (ВИДЕО)

6870
Лошото, но недостатъчно студено време спира в голяма степен войната в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Затишие – това в момента представлява обстановката на фронта в Украйна. А причината е, че условията заради времето – немалко валежи от дъжд и съответно застудяващото време, блокират големи операции, особено нападателни. Това посочва в своя дневен доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Американските експерти не са единствените, които правят такава оценка. Но и те, а и други източници, са категорични, че когато температурите в Украйна паднат още малко и земята почне да замръзва, темпото на военните действия ще се увеличи, особено от украинска страна. Очаква се между 28 ноември и 4 декември температурите при линията Сватово – Кремена в Луганска област, където украинците имат силни позиции за решаваща атака, да паднат до или под 0 градуса по Целзий. Съответно, ако прогнозата за времето излезе вярна, в периода 3-4 декември може да има по-активни действия на украинската армия в региона.

Показателно за спада в интензивността на военните действия е и какво казват различни други източници. В сутрешната сводка на Генералният щаб на украинската армия има информация за битки с руската армия само при Стелмаховка, едно от важните за атака към линията Сватово – Кремена села в Луганска област, както и в Маринка, Спирно, Верхнокамянск и Билохоривка. Популярният руски телеграм канал "Рибар" се съсредоточава върху Маринка (важна позиция за защитата на Авдеевка), където, според неговите данни, аха-аха руснаците да превземат Дома на културата в центъра на градчето и щяла да рухне цялата украинска отбрана. Навсякъде другаде "Рибар" говори предимно за артилерийски дуели. Същата е и картината според данните на руското военно министерство – за ограничени по мащаб украински атаки в Луганска област, като даже в Донецка област министерството отново съобщава само за украински атаки, които били отблъснати. Показателно е, че цялата руска сводка е посветена само на отбити украински атаки, а няма информация за руски офанзивни операции. В тази връзка британското разузнаване коментира, че има тежки боеве при Павловка (посока Вухледар/Угледар) и че руската пехота дава тежки жертви, като не постига значителен пробив и трудно ще го постигне скоро поради липсата на достатъчно на брой способни и компетентни части, които да надделят.

За Херсонска област има украински данни, че руската армия опитва да разположи по-близо до Днепър ракетни установки С-300 и артилерийски системи за залпов огън, вероятно за да усили обстрела срещу Херсон. Откакто украинците освободиха града, има 32-ма загинали от руски обстрели, посочи ръководителят на полицията в града. А в Запорожка област, при Мелитопол, има украински удари – според украинците там са унищожени 10 единици военна техника, ударени са два оръжейни склада и има стотици ранени. Ударени са руски оръжейни складове и при Скадовск, и при Чаплинка – поредни такива удари, за което потвърждава дори руският пропагандист Семьон Пегов в телеграм канала си WarGonzo.

ОЩЕ: Украинският щаб предупреждава за специална фейк операция: Няма да има скорошна атака от Беларус срещу Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com